Nyheter

Bullerbyns förskola är slutredovisat

Nyheter Exakt från budget till utfall. Vid slutredovisningen blev inte förskolans nybyggnad dyrare än vad som kanske tidigare befarats

Arkivfoto från invigningen en varm sommardag

29 miljoner kronor i budget och totala kostnaden blev 36 miljoner. Tack vare bidrag och omjustering av ersättningslokalernas kostnad blev resultatet av slutredovisningen bra.

– Fantastiska fina Bullerbyn har blivit otroligt bra. När vår fastighetschef var nyanställd var han lite påstridig vad gäller att inte renovera byggnaden utan menade att en nybyggnation var att föredra. Och så rätt han hade. Men river man skolan måste barnen få plats någon annanstans. Vi har lagt en del, 1 miljon kronor, på att hyra andra lokaler i gamla bankhuset och moduler vid Fågelforsskolan. Tidigare låg hyran samt inköp av ersättningslokalerna i nybyggnationens redovisning. Men detta finansieras av barn- och utbildningsnämnden och modulerna kan finnas som ersättningslokaler på fler ställen framöver, så denna kostnad är flyttad från kontot. Vi har varit välinformerade under byggnationens gång och vi har vetat att fler fakturor varit på väg in och därmed har slutredovisningen dröjt, säger Jerry Karlsson (L) ordförande i tekniska nämnden.

Det som avgår i redovisningen och gör att det blir ett plusminus resultat är bland annat bidrag för solceller, laddstolpar och hyra för ersättningslokaler. Byggkostnaden inklusive markarbeten uppgick till 27 960 000 kronor. 

Projektering kostade 75 000 kronor, kontroll och besiktning 86 000 kronor, bygglov 140 000 kronor, konst 290 000 kronor, inventarier 85 000 kronor, el 152 000 kronor, rörkostnad 95 000 kronor, ventilation 76 000 kronor, mark/plantering 159 000 kronor och de oförutsedda kostnaderna hamnade på 7,8 miljoner kronor vilket nu har omgjorts till hyra samt att inköp av förskolans ersättningslokaler inte belastar nybyggnationskontot. 

Taggar

Dela


4 reaktioner på Bullerbyns förskola är slutredovisat

Nu var ju inte frågan hur vidare ersättningslokalerna är fina eller inte. Frågan var ju hur man kan räkna bort något från en budget som inte var med från början? Ska man räkna bort dessa lokaler på alla nybyggnadsprojekt som inte håller budget? Faktum kvarstår ju. Ett överskridande med nästan 8 miljoner, dvs nästan 30%.

Nu väntar vi bara på en slutredovisning av Åvikens förskola. Enligt en av kommunens tjänstemän behövdes troligtvis inga sprängningar genomföras.
Med facit i hand vet vi ju att man fick hålla på och
spränga i en månad. Intressant att få veta hur många miljoner dessa sprängningar kostade. En blind höna hade kunnat räkna ut att detta var den allra sämsta platsen för ett dagisbygge. Men som kommuninvånare får man ju vänja sig vid feletableringar. Kullen vid Stigamo ser ju ut att få vänta på intressenter.

Ersättningslokalerna står kvar som en del av Fågelfors förskola och rymmer nu en ny avdelning förskola. Kommunen växer och det här blev en riktig bra lösning där vi fick till att både ersättningslokal vid byggnation och en behövlig utbyggnad. Vi hoppas på fler sådana lösningar från fastighetsenheten.

Per-Erik Lorentzon
Skolchef

Kan någon förklara för mig hur man helt plötsligt kan räkna bort summan för ersättningslokalerna i slutresultatet när dom inte var med i budgeten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *