Nyheter

BUN önskar resursfördelning

Nyheter Växande verksamhet gör att barn- och utbildningsförvaltningen önskar mer pengar till overheadkostnader. Ett system som tar med helheten önskar förvaltningen och kommunstyrelsens arbetsutskott får nu ett utredningsuppdrag för att täcka kostnaderna i skolorna.

Arkivfoto från förskolan

Barn- och utbildningsnämnden har i en skrivelse i juni 2017 önskat en översyn av kommunens övergripande resursfördelningsmodell. Overheadkostnader, såsom lokaler och personal följer inte med när elevantalet ökar. Nu har förvaltningen gjort en översyn på resursfördelningen av de faktiska kostnaderna baserad på IKE prislistan, vilken nu visar att tilläggskompensationen inte överensstämmer med verksamhetens faktiska kostnad. 3,8 miljoner är skillnaden, vilket är ett betydande belopp inom förvaltningens ramar. Nu önskar barn- och utbildningsnämnd och förvaltning att kommunstyrelsen ska se över budgeten inför kommande år.

– Har vi fler barn i skolan följer exempelvis skolmatspengen med, men inte overheadkostnader såsom lokaler och rektorer. Förvaltningen vill ha ett system som tar med helheten. När man kommer till en viss tröskel måste man äska mer pengar. Vi får göra ett utredningsuppdrag och inför nästkommande budgetarbete inför 2019 måste vi hitta en annan modell för det här, säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Utredningen ska redovisas i december i år så att eventuella förändringar och/eller en ny modell ska beaktas frånoch med budgetåret 2020.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *