Nyheter

BUN:s nya nämnd: ”Vi är en bra mix”

Nyheter Under onsdagen hölls första sammanträdet för den nya barn- och utbildningsnämnden där tidigare ledamoten Marijo Corkovic (S) tog över ordförandeklubben i den nya majoriteten. Nya nämnden innehåller manlig majoritet där åldersmixen är mer utjämnad

Marijo är ny ordförande och högste politiker för förskola och skola

När vi träffar Marijo Corkovic (S) och Carl Johansson (M) under fredagsmorgonens pressträff är de båda nöjda efter det första nämndmöte i nya konstellationen för den här mandatperioden. Marijo Corkovic (S) har varit med i nämnden under tre mandatperioder och nu går han från vass opposition till majoritet och ordförande för en av kommunens största nämnder. 

– Det var spännande och allt gick jättebra, summerar Marijo Corkovic (S). 

Carl Johansson (M) har liksom Marijo varit ledamot tidigare men nu tagit platsen som förste vice ordförande. 

– Det ska bli intressant och kul, många nya ansikten, då vi bara är tre av 11 ordinarie ledamöter som är kvar sedan föregående mandatperiod. Bra variation av åldrar, vi har både unga och äldre som är mer rutinerade. Yngst är Alex som är 21 och äldst i gänget är över 70, berättar Carl. 

I den nya barn- och utbildningsnämnden sitter följande ordinarie ledamöter: 

Marijo Corkovic, Katja Öz, Henrik Elofsson och Linda Roos Nykvist (samtliga S), Carl Johansson och Alex Johansson (båda M), Joakim Lindberg (C), Klas Gustavsson (EMP), Marie Loutonen (SD) och Atcha Adinda (L). 

Ersättare är: Almir Fekovic, Hanna Schoeneck, Tommy Florén-Klingberg och Simon Johansson (samtliga S), Christer Holmgren och Johan Karlsson (båda M), Maritha Bengtsson (KD), Christina Bergström (C), Mats Elmgren (EMP) samt Stig Svensson och Jutta Svedbom (båda SD). 

Arkivbild från förskolan

I den nya nämnden finns 11 ledamöter varav tre är kvinnor i ordinarie ledamotstyrkan och samma fördelning ses i ersättarkåren.

Förvaltningschef Per-Erik Lorentzon tycker det är spännande med ”nystart”.

– Visst är det nystart när ny nämnd är på plats. Nu har vi möjlighet att bilda en ny grupp och lägga mycket kraft på bland annat skolplaner och framtidsfrågor. Under första nämndmöte berättade vi från förvaltningen om verksamheten och vi har tvådagarsutbildning framför oss i februari. Spännande med nya politiker och de flesta har någon form av kontakt med skola och förskola. Det finns inte utrymme till så mycket ideologiskt utrymme, vi har mycket lagstadgad verksamhet, menar Per-Erik Lorentzon förvaltningschef på barn- och utbildning.

Under nämndens första sammanträde beslutades hur arbetsutskottet skulle se ut under mandatperioden:

– Vi beslutade att välja mig, Carl Johansson, Katja Öz, Niklas Nordquist och Marie Loutonen som ordinarie ledamöter i arbetsutskottet, säger Marijo Corkovic (S).

Till ersättare i arbetsutskottet valdes Henrik Elofsson, Linda Roos Nykvist, Alex Johansson, Joakim Lindberg och Atcha Adinda.

Fotnot: Nya bestämmelser gällande de större nämnderna är att det finns två vice ordförande. Carl Johansson (M) är förste vice ordförande och är timarvoderad och Niklas Nordquist (KD) är andre vice ordförande och är numera politiker på 20 procent. 

Taggar

Dela


Läs mer

Ovanlig omröstning i fullmäktige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *