Nyheter

Byalaget anordnar julmarknad

Nyheter Söndagen den tredje advent är det premiär för julmarknaden i Åkers kyrkstallar

  [1/9]

Första träffen inför julmarknaden. Från vänster, Kyrkoherde Klas Frisk Svensson, LRF-representant Dan Gustavsson, kyrkogårdsvaktmästaren Lars-Henrik Olsson, Ann Erixon, Nicklas Erixon och Dayson träffades för att planera inför julmarknaden  [2/9]

Åkers socken  [3/9]

  [4/9]

Stallarna står tätt  [5/9]

  [6/9]

  [7/9]

  [8/9]

Spiltan inne i ett stall  [9/9]

Vi träffar delar av julmarknadsdelegationen utanför de vackra kyrkstallarna i Åker. Här ska julmarknaden huseras tredje advent.

– Vi hoppas att det blir tradition. Vi vill visa upp Åker och bevara det som finns här. Jag har alltid drömt om en gammaldags julmarknad och frågade Åkers byalag om det fanns något intresse och de nappade på idén direkt, säger Ann Erixon i Åkers prästgård.

Vid rundvandringen under onsdagseftermiddagen gicks kyrkstallarna igenom, en del har fått bli förråd för diverse saker som nu behöver utrymmas inför julmarknaden. Totalt finns 13 stallar och fem av dessa kommer julmarknaden att vara i, det vill säga i Ljungberg/Äddebo/Linnås, Ledås, Galtås/Mo/Bockebo, Nässja västra och Nässja Östra/Klevshult. 

– I församlingshemmet blir det fika och kyrkan är öppen. Vi hoppas på snö och glögg förstås. Vilket bra initiativ byalaget kom med, säger kyrkoherde Klas Frisk Svensson.

Totalt har redan tiotal utställare anmält sitt intresse och skolan ska vara öppen. Hembygdsföreningen ska anordna något, vad exakt vill vice ordförande Bertil Gunnarsson inte avslöja, men vid kommande möte med föreningen på onsdag ska julmarknadens aktiviteter planeras. Ett 40-tal medlemmar ur byalaget kommer att finnas till hands och hjälpa till med förberedelserna, där Tommy Blomberg sitter som ordförande. UV-kåren kommer att ha någon slags försäljning och tävling där man ska stapla ved. Anja i Fryebo kommer att arrangera ponnyridning och det kommer att bli fler aktiviteter runtom i byn.

– Jag vet inte riktigt vad min uppgift blir än, men klart att vi i LRF är med och hjälper till innan och under julmarknaden, avslutar Dan Gustavsson i Bockebo.

Vid skylten intill Åkers kyrkstallar finns att läsa; ”Kyrkstallarna i Åker började byggas under 1800-talet. Oftast var det 3 – 4 bönder som gemensamt uppförde ett stall. Man skrädde virket och monterade det hemma på gården, därefter plockades det ner och fraktades till Åker där det byggdes upp igen. Det sägs att man haft bekymmer med folk som stal utanför kyrkan under gudstjänsttid. På 1600- och 1700-talet brukade man binda hästarna i järnringar som var inhuggna i kyrkogårdsmuren. På den tiden utgjorde söndagsövande  knektarna en viss vakthållning vid kyrkan. I slutet av 1800-talet försvann knektarna, men med de nya stallarna fick man bra skydd för häst, seltyg och åkkläder under tiden man var i kyrkan. Från början fanns här 22 stallar men en del är numera rivna. Stallarna ägs och sköts av Svenska kyrkan.”

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *