Nyheter

Byarums hembygdsgård firar 80 år

Nyheter På söndag uppmärksammas att hembygdsgården fyller 80 år

Arkivbild

Det var 1939 som hembygdsföreningen kunde öppna hembygdsparken och de hämtade sitt första hus. Husen i parken är hämtade från en rad olika platser runt om i länet, som exempel kan nämnas att stora huset är kommet från Nydala. Eftersom husen är flyttade till platsen finns inga K-märkta byggnader vilket har underlättat när man har haft behov av att renovera eller modernisera. Håkan Johansson som var hembygdsföreningens ordförande i 34 år berättar om hembygdsgården.

– På området finns ett antal fornlämningar som man får ta hänsyn till, säger Håkan och fortsätter med att inledningsvis de första åren fanns där två-tre byggnader och hembygdsparken invigdes 1939 under pompa och ståt av landshövding Olle Ekblom.

Arbetet med sommarcafé började långt senare, först 1964 men har alltså respektabla 55 år på nacken. Först var det idrottsföreningen i Byarum som drev sommarverksamheten men senare bildades en damklubb inom hembygdsföreningen som tog över ruljansen. Sedermera började caféverksamheten kombineras med underhållning på söndagarna och många är det som har roat folk i hembygdsparken.

– Att driva verksamheten görs inte av sig självt, de är ett stort antal som har jour över sommaren att driva caféet, berättar Håkan och pekar på att det är många som bakar kakor och förser hembygdsparkens gäster med välsmakande kakor som komplement till de populära våfflorna och ostkakan. Bara för vaktmästeriet har man omkring 30 ideellt arbetande personer och varje tisdag kommer det ett antal pensionärer som klipper gräs och ser till att allt är i toppskick.

– Det är positivt att vi kan ge åtta skolungdomar lite jobb under sommarlovet, enligt Håkan

Söndagsunderhållningen har hållit på under ett antal år och lagom till hembygdsföreningens 80-årsjubileum 2015 invigdes scenen som nu är i centrum på söndagseftermiddagarna.

Har du något särskilt minne från parken?

– Jag får fundera lite, säger Håkan men får snart ett leende på läpparna och berättar om ett radiobesök. Någon gång på 80-talet skulle det populära radioprogrammet ”Trädgårdsdags” med Ulf Schenkmanis och Lars-Erik Samuelsson sändas från hembygdsparken i Byarum. Lars-Erik med sin rötter i Hagshult hade säkert haft inflytande över sändningsplatsen. Programmet sändes på lördagar och det var fullt med folk i hembygdsparken. En stund innan sändning, som var direktsändning, visade det sig att de var i radioskugga på grund av alla höga träd i hembygdsparken. Att sätta igång någon avverkning var inte aktuellt så under inflytande av lätt panik lyckades radions tekniker skicka upp en gigantisk mast för att få ut programmet i etern. Programmet sändes och det blev en händelse som många pratade om i bygden.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *