Nyheter

Bygg för framtiden

Nyheter Ett inlägg för ett hållbart samhälle som tar framtiden på allvar! Läs (MP) insändare här.

Arkivfoto; Michael Anderberg (MP)

Vi skall bygga för framtiden inte monument för och över oss själva i nutid. Det krävs politiskt mod att lyfta blicken och se utanför mandatperioder. Om 20 år är det för sent. I framtiden är vi färre som skall försörja fler med en allt åldrande befolkning. Vi behöver utveckla vård, äldreomsorg, använda oss av IT- och AI – lösningar (Artificiell intelligens) Inte för att ersätta människor utan för att assistera och underlätta. Politiken måste stödja att innovationerna används både inom vård och skola men också att kommunen blir en miljösmart aktör där hållbarhet står i förgrunden.

Vi behöver en skola som utmanar våra unga att utvecklas men också en skola som ser individens behov. Vi behöver avsätta resurser för förebyggande insatser som inte bara är här och nu utan även skapar trygghet och innanförskap i framtiden (Läs sociala investeringar)

Hur fortsätter vi att vara en attraktiv kommun där fler vill bo? Vi måste ta de unga på allvar och lyssna på vad de vill. Det är ungdomarna som är vår framtid. Näringsriktig och närproducerat är en självklarhet i skola och omsorg, där kommunen stödjer det ekologiskt odlade med betoning på det som produceras i vår egen kommun. Vi utvecklar ett rikt motions och fritidsliv där närhet och tillgång till vår natur är  en självklarhet

Det är också en självklarhet att kommunen upphandlar i en omfattning så att våra mindre entreprenörer i vår egen kommun har en chans att konkurrera och leverera. En kommun som är attraktiv för nya näringsidkare men som också stöttar det redan befintliga näringslivet.

Redan 2020 har Sverige 2 miljoner människor över 65 år. Många av dem och de som är på väg mot pension oroar sig över sin ålderdom och den omsorg de kommer att behöva.

Vår miljö prövas allt mer där väderförändringar och dess konsekvenser och ett allt hårdare tryck från utsläpp riskerar att minska och begränsa vårt livsutrymme.

Ett allt hårdnande samhällsklimat som betonar olikheter växer fram. Vi behöver möta det med moteld där gemenskap, samverkan och värme betonas.

Ingen kan göra allt men tillsammans kan vi uppnå mycket. Det kan inte vänta utan det är NU!

Michael Anderberg
Miljöpartiet i Vaggeryd

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *