Nyheter

Bygger, inreder och drar el i tusen kvadratmeter

Nyheter Vid ladugårdsinvigningen i Norra Grohult, Tofteryd, i onsdags kväll träffade vi på några entreprenörer som gjort bygget möjligt. ”Jag kanske ska bli bonde”, är elektrikerns kommentar.

Anders Gustavssons nybyggda ladugård i Norra Grohult  [1/9]

Elektrikern Andreas Andersson är nästan klar med sitt jobb  [2/9]

Fodervagn har installerats  [3/9]

Från vänster Bengt-Göran Johansson i Harfall, Håkan Nilsson byggentreprenör och Anders Gustavsson  [4/9]

Skisser över bygget fanns  [5/9]

Diplom som lokala LRF-avdelningen fick vid distriksstämma.  [6/9]

Håkan Åberg från Vaggeryd har installerat och levererat inredning, kokliaren och maskinutrustning  [7/9]

Byggföretaget bjöd förstås på kakor  [8/9]

Närmare tusen kvadratmeter är den nybyggda ladugården i Norra Grohult, Tofteryd  [9/9]

Andreas Andersson, El-Agenten i Skillingaryd, har under många månader haft sin huvudsyssla på landsbygden – ladugårdsbygget i Norra Grohult hos Anders Gustavsson.

– Vi fick till en början nyinstallation av elen. Men sen kom alla maskininstallationer så jag blev kvar här. Det har varit otroligt roligt och jag har fått många nya kompisar, säger Andreas och kikar på korna strax intill.

– Det är första gången jag är med på ett ladugårdsbygge och jag har trivts mycket bra. Jag kanske ska bli bonde, avslutar Andreas med glimten i ögat.

På DeLaval jobbar Håkan Åberg från Vaggeryd. Han har halva Jönköpings län och delar av Västra Götalands län som sitt arbetsområde. Håkan ritar och konstruerar inredning och han påpekar att det är mycket god efterfrågan. Han ger oss, innan alla LRF medlemmar kommer, en guidad rundtur i nybyggda stallet.

– När Anders köper in djur kommer de till ett ”mottagningstall”. Där finns djuren en tid för karens och smittskydd. Efter den tiden flyttas de in i det här stallet. Olika bås för olika kilo brukar vi säga. Här är spaltbås för 400 kilos djur och här borta är de som är slaktfärdiga på 600 kilos djur. Olika golv installeras i de olika båsen och så har vi ryggkliaren också, den är mycket populär bland alla djuren, säger Håkan Åberg med ett stort leende.

– Otroligt viktigt att det byggs och att det är killar och tjejer som vill satsa på landsbygden. En del förstår inte sammanhanget med detta och ett öppet landskap. Viktig och framför allt en rolig dag för Anders och hans djur idag, avslutar Håkan.

I Reftele finns Håkans byggfirma som är specialiserade på ladugårdar.

– Vi har väldigt mycket att göra och det är fantastiskt roligt. Jag började som lantbrukare och snickare och den kombinationen gjorde att jag fick ett flertal ladugårdsbyggnader i närheten och på den vägen är det, säger Håkan Nilsson.

– Stallet här i Norra Grohult är av ”Rolls Royce” stil, för det är ett isolerat stall. Sällan det är isolerade stall när det enbart handlar om köttdjursuppfödning. Vi har byggt här i 10 – 12 veckor och vi har sex ladugårdar till i år som vi ska bygga eller påbörja bygget. Den här ladugården är närmare tusen kvadratmeter, avslutar Håkan.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *