Nyheter

Byggnadsvårdspris tilldelas Maria och Anders Sundbäck samt Byarums pastorat

Nyheter Vaggeryds kommun har utsett årets mottagare av byggnadsvårdspriset. Mottagare blir Byarums kyrka och två privatpersoner från Tofterydsbygden.

Mölnarp Näset

Motivering Mölnarp, Näset 1, Maria och Anders Sundbäck
En välkommande byggnad som är väl utformad och som andas hemkänsla, skyddar boende från vindarna som får fart över landskapet, samtidigt som den erbjuder magnifik utsikt i flera väderstreck genom generösa fönsterpartier mot Linnesjön. Ett större hus, enkel i sina form och materialval som ödmjukt har förenat sig med omgivningen på naturens villkor och förutsättningar.

Flera vinkelplacerade huskroppar med pulpettak skapar tillsammans en tilltalande form i en vacker helhet och omfamnar olika intressanta uteplatser som erbjuder utsikt mot omgivande natur. Ett hus som står stolt över sitt läge i naturen och framhäver naturens skönhet, där skogstallarna, granarna, betesmarken och sjön mer än gärna välkomnar den nya gästen i sin famn.

Arkitekten som har ritat huset heter Dan Johansson.

Byarums kyrka. Pressbild

Motivering Byarums kyrka, Byarums pastorat
Byarums kyrka har renoverats med stor omsorg och omtanke i minsta detalj. Den nya tillbyggnaden i norr har genomförts så att den helt utgått från kyrkans tidstypiska byggnad med vitputsad fasad, handgjorda fönsterglas och detaljer samt kopparklädd tak och kopparplåtdetaljer.

Tillbyggnaden är väl anpassat till befintlig kyrkbyggnad så att det är svårt att förutse att byggnaden inte fanns tidigare. Detta är ett lyckat exempel som i sina detaljer och med stor noggrannhet visar skicklighet i att utforma en ny tillbyggnad, skapad på 2000-talet som väl passar in i en kyrka från 1700-talet.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Byggnadsvårdspris tilldelas Maria och Anders Sundbäck samt Byarums pastorat

Grattis till pristagarna! Modernt hus och fin tillbyggnad av vår kulturhistoria. Byarums präglas av till- och om byggnaderna på 1700-talet. Men delar av Byarums kyrka är ju ännu äldre, med mmedeltida murar och delar av väggmålningar, troligen från 1300-talet. Målningarna som varit överkalkade med vitt togs fram vid renovering på 1950-talet. Så Byarums kyrka är delvis medeltida och kanske kopplad till det nunnekloster som en kort period fanns i Byarum. Desto finare att senaste tillbyggnaden och renoveringen gjorts så klokt. Grattis igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *