Nyheter

C: Byggnation på landsbygden är en hjärtefråga

Nyheter LRF kommungrupp har bett varje parti, som finns representerade i kommunfullmäktige, att svara på några frågor som berör den gröna näringen med inriktning mot vår kommun. I en artikelserie presenteras partiernas svar. Centerpartiets tur att svara på frågorna

– Att rösta i val och vara med och tycka till är en fundamental del av ett demokratiskt samhälle. Vad ni röstar på har vi inom LRF ingen åsikt om, men vi vill uppmana alla att gå och rösta, säger Roger Andersson som är ordförande i LRF kommungrupp. 

1. Hur ska Vaggeryds kommun arbeta för att bidra till en ökad och hållbar produktion av mat? 

Vi vill förändra upphandlingsrutinerna, så att i första hand närproducerade livsmedel efterfrågas. Öka kunskaperna om hur vi kan omformulera våra upphandlingar så att även mindre producenter kan komma i fråga delar av året. Den kommunala ”kontrollapparaten” skall upplevas förutsägbar och lösningsorienterad både det som gäller miljö- och livsmedelsområdet. Företagare skall inte uppleva sig förhindrade att växa på grund av regler och kontroller. Odlingsintresset bland unga ökar. Vi kan skapa möjligheter för mera ”hushållsodling”. Vi är måna om att bra odlingsmark bevaras till kommande generationer

2. Hur ställer ni er till byggnation på landsbygden? 

För Centerpartiet är detta en mycket viktig fråga. Hela Vaggeryds kommun skall leva, vilket innebär att vi som kommun måste hjälpa till i vissa områden för att kunna behålla service och skola. Åker är ett exempel, där skolan hotas p g a saknade insatser från kommunen. Vår grundregel är att bra åkermark inte skall bebyggas. Den kommer att behövas till matproduktion om självförsörjningsgraden skall ökas.

Nya områden för byggnation på landsbygden kan ske i skogs/beteskanter av lägre odlingsvärde. Generationsväxlingsboende i anslutning till gårdscentra är vi positiva till. Kommunens aktiva större lantbruk behöver skyddas från exploatering i närområdet. Vid Yggen har vi kämpat för att påverkan på jordbruket skulle bli mindre. Vi nådde inte hela vägen, tyvärr! Detta är en hjärtefråga för Centerpartiet!

3. Hur ska Vaggeryds kommun arbeta för att rusta upp lågtrafikerade vägar på landsbygden för att klara dagens trafik? 

Generellt håller våra enskilda vägar med statliga och kommunala bidrag hög klass och sköts väl. Den kommunala medfinansieringen är en viktig del av detta som vi vill ska fortsätta förändrat. Det som inte fungerar väl är de statliga vägarna där det lågtrafikerade vägnätet bitvis är under all kritik. Vi har en viss del BK2 och BK3-vägar i kommunen och det är inte okej för de företagen som bedriver sin verksamhet utmed dessa vägar. Upprustning av dessa är av stor vikt.

Utöver detta har vi sett en ökande underhållsskuld på det statliga vägnätet där små fel tillåtits bli stora fel och förebyggande underhåll i många fall helt saknats. Denna brist på ansvar från våra statliga myndigheter behöver vi påtala i alla kontakter kommunen har med berörda myndigheter.

4. Hur vill ert parti arbeta för att det ska vara attraktivt att bo och leva på dom mindre orterna/landsbygden i vår kommun? 

Infrastrukturen ska fungera lika för alla. Det är lika viktigt att el, internet och vägar fungerar på landsbygden som i tätorten. Här finns en del kvar att göra då en del kommuninvånare fortfarande är beroende av opålitliga luftledningar för sin elförsörjning eller tvingas köra på undermåliga vägar till jobb eller service. Att alla kvarvarande landsbygdsskolor blir kvar är av stor betydelse för fortsatt attraktionskraft. Samverka med byalag, företag och föreningar om bygdens utveckling. Skapa gemensamma projekt. Inventera möjliga tomter för byggnation. Kommunen kan kontakta markägare för diskussion kring tomtförsäljning och eventuella LIS-områden. Bättre diskutera innan planerna läggs. Förändra strandskyddet. En liten damm på gården får inte förhindra ett generationsbyggande. Vi driver denna fråga hårt även på riksplanet.

5. Varför ska man rösta på ert parti? Motivera med max 100 ord. 

Vi kämpar på alla plan för att våra landsbygdsföretagare skall få bra förutsättningar att driva verksamhet. Minskad byråkrati och enklare regelverk. Centerpartiet satsar i vår budget på riks mycket på landsbygden och landsbygdsföretagen. Alla dessa satsningar röstades ner av andra partier. En ökad matproduktion i Sverige är självklart i svåra tider. Då behövs ett parti med trovärdiga politiker som ser till att landsbygden får rätt förutsättningar. Vi värnar självbestämmandet för skogsägarna.

Centerpartiet är (och har alltid varit) landsbygdens röst i hela Vaggeryds kommun. För småföretagen på landsbygden, gör vi allt för att förbättra förutsättningarna. Därför ska man rösta på Centerpartiet!

Källa: LRF Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *