Nyheter

C debatterar fastighetsskötsel

Nyheter Vi måste ta ett krafttag gällande fastighetsskötsel och underhåll på våra skolor i Vaggeryds kommun. Vi kan inte på ett ansvarsfullt sätt besluta om satsningar på våra skolor som vi sedan måste backa på eller prioritera om på grund av att ett akut fastighetsproblem uppkommit. Här måste vi ligga steget före. Tänk framåt! Läs C-debatten här

Självklart ska ansvaret för styrning och uppföljning ligga på Vaggeryds kommun, men utförande av åtgärder inom skötsel och underhåll ska till största delen ligga på externa tjänsteföretag. Vi behöver få en bra och korrekt uppföljning av utförda tjänster för att inte drabbas av akuta problem i våra lokaler där barn och anställda i kommunen vistas stora delar av dagen. Detta måste ske genom raka och enkla kommunikationer mellan verksamheter, upphandling, externa utförare och fastighetsenhet för att upptäcka problem och behov på ett tidigt stadium.

Som en ansvarsfull lösning på detta vill Centerpartiet i Vaggeryd använda en kommunalt anställd person inom varje skolområde. Det behöver inte innebära att tillsätta nya tjänster utan kan ske via omfördelning av ansvar och uppgifter. Detta för att få någon som bygger en relation med samtliga parter och ser till att allt fungerar i fastigheterna som helhet och gör det där lilla extra. Någon som lär känna byggnaderna inom sitt område och tar ansvar för att alla parter får det de förväntar sig för att kunna ha en bra arbetsmiljö och driva pedagogisk verksamhet för våra barn i kommunen. Nödvändiga åtgärder kommer att kunna utföras snabbare med en rakare kommunikation och dessutom spara på både tid, pengar och irritation hos våra medborgare.

Att effektivisera arbetet organisatoriskt gällande skötseln av våra fastigheter gäller dessutom inte bara skolorna utan även inom samtliga verksamheter i Vaggeryds kommun där vi behöver sköta om våra byggnader på ett korrekt sätt.

För Vaggeryds bästa och framförallt för våra barn och ungdomars bästa!

Ida Philip, ledamot i barn- och utbildningsnämnden
Jörgen Johansson, ledamot i kommunstyrelsen
Centerpartiet i Vaggeryd

Taggar

Dela


15 reaktioner på C debatterar fastighetsskötsel

LOU – lagen om offentlig upphandling – där det alltid slutar med att den billigaste entrepenören vinner.
Det medför brister av alla dess slag.
Har driftpersonalen den kompetens som krävs för ändamålet?
Har man tillräckligt med personal att utföra uppdraget?
Finns det bra och tydlig kommunikation mellan beställare och entrepenören?
Har förvaltaren kompetens?

Sedan heter det fastighetstekniker och inte vaktmästare. Vaktmästare är en annan sak.
Fastighetstekniker ansvarar för fastighetens tekniska installationer så som värme, ventilation, kyla
och i många fall brandskyddsarbete. Fastighetstekniker ska även vara insatt i fastighetens underhållsplan och kommer med förslag på förbättringar.
Personen även ha kunskap i energioptimering.
Fastighetsskötare ansvarar för mindre tekniska installationer samt hantera yttre skötsel.

Jag tycker att privata aktörer är i många fall det bästa för kommunala uppdrag, då det finns en högre press på resultat.
Men väljer man billigt får man kvalitet därefter.

Jörgen det är bra att du erkänner era misslyckande.
Det är bra.
Nu är du på rätt väg.

Gör man inget, så är det ju ingen risk att man misslyckas eller gör fel. Enligt dig så är det ju alla förutom S som gör och har gjort fel.

Det som har varit är viktigt, men framtiden är viktigare. Framåt som vi säger i C.

Okej, ni vill alltså att det ska fungera som det var tänkt från början. Och nu efter alla år kommer det fungera, helst genom att ”hitta” lämplig personal inom verksamheten… Lycka till!

Om de kommunala vaktmästarna hade varit kvar, så skulle lågstadiet i Vaggeryd inte behövas rivas. Bara en så enkel sak, som att rensa stuprännorna försvann. Likaså var de kommunala städarna en trygghet för eleverna, en liten pratstund och samma personer kom varje dag. Centern var för borttagen kommunal personal.

Underhållsskulden har ju inte uppstått denna mandatperiod, har ju byggts upp under diverse olika styren i kommunen. Jag har bara varit politiker i snart en mandatperiod och tänker inte diskutera det som varit, det görs det tillräckligt i övrigt. Kan ändå hålla med till viss del, när man tog bort det kommunala vaktmästeriet kanske man missade lite i styrning och uppföljning.
Denna styrning och uppföljning vill vi nu införa Fenom vårt förslag.

Inte heller tänkT som en helt administrativ tjänst.
Meningen är ju att röra sig ute i verksamheten och vara lite spindeln i nätet.

För ett antal år sedan var skolvaktmästare och städpersonal på våra skolor. Detta upphörde när den Borgerliga Alliansen, där Centern fanns med, tog beslut om att privatisera fastighetsskötseln.
Den 9 september 2021 lades en motion i kommunfullmäktige från Socialdemokraterna om att återta fastighetsskötseln i kommunal regi.
Denna motion kommer nu upp på kommunstyrelsens arbetsutskott nästa möte. Där lägger femklövern, som Centern ingår i, ett avslagsyrkande. Det innebär att man inte är intresserad av att kommunalt anställd personal ska sköta om våra gemensamt ägda lokaler, bland annat våra skolor. I avslagsyrkandet finns några märkliga förslag till utredningar av framtida fastighetsskötsel som förutsätter att det ska ske i privat regi.
Här hade ju Centern haft ett ypperligt tillfälle att driva frågan om bättre kontroll över fastighetsskötseln genom att stödja Socialdemokraternas motion.

Ert förslag är ju att hela underhållet ska vara kommunalt. Vi vill ju att privata tjänsteföretag fortfarande ska kunna utföra service och underhåll, men med tydlig kommunal ledning och styrning. Vi vill absolut inte införa en helkommunal verksamhet och därmed stänga ute privata aktörer.

Är ju stor skillnad på detta och er motion.

Är absolut inte nöjd med hur det har fungerat med fastighetsunderhåll, vilket jag varit tydlig med hela mandatperioden.

Självklart att det är skillnad på vår motion och ert förslag. Det är ju det som är vitsen med olika ideologier i politiken.
Om det nu inte fungerar så kanske man skulle våga göra något åt det på riktigt.

Helt rätt Roger, därför jag blir förvånad att du tycker det är konstigt att vi inte säger ja till er motion. Har full förståelse för att vi i grunden har olika ideologier.
Som alla uppdragsgivare är det ju viktigt att kommunen har bra styrning och uppföljning när man anlitar en utförare av tjänster. Detta är lika viktigt när man ska bygga nytt.
Allt handlar om att ha kontroll på projekt från början till slut.
Vi i C har ju velat förändra detta hela mandatperioden, men inte fått gehör från övriga partier. C har överreagerat, varit gnälliga och mycket annat. Man ser ju var det slutade! Överskridande av budgetar med mera.
Rösta på C i Vaggeryds kommun, så kanske det blir lite verkstad.
Kommer att verka för ett samarbete nästa mandatperiod som möjliggör detta.

Det var ju på tiden att ni inser detta alla sett vi måste ha egna fastighet vaktmästare som har koll och ser till att fixa de och inte skyller på olika upphandling mellan de olika privata företag som de nu

Finns det inte fastighetstekniker (före detta vaktmästare) som har hand om skolorna. De bör väl känna till byggnaderna bäst. Behövs det verkligen en skrivbordsperson för att sköta detta? Är detta valfläsk då ni haft flera år på er att underhålla skolans lokaler men valt att inte göra så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *