Nyheter

C och KD vill satsa på konstgräsplan i Skillingaryd

Nyheter Allians för balans. Det är arbetsnamnet för Kristdemokraterna och Centerparitets gemensamma budget inför nästkommande år. Pengar till Fenix 2, cykelvägar, belysning, konstgräsplan till Skillingaryd, nybyggnation av förskola i Hok och ny planavdelning för att öka bostadsbyggande. Vid kommunstyrelsens sammanträde informerade de båda partierna sitt förslag.

Jörgen Johansson (C) fanns på plats under pressträffen efter kommunstyrelsen. Han får inte många minuter på sig att presentera C och KD:s förslag till budget 2023 med en plan 2024-2025, men en rad olika punkter finns angivna. 

Jörgen berättar:
– I det stora hela tycker jag att vår budget täcker det man måste göra. Vi tycker att det satsas för lite på bostadsexploatering. Den raden är tunn i majoritetens budgetförslag inför 2023. Vi vill ha en konstgräsplan i Skillingaryd, det är trångt i Vaggeryd. Vi har många duktiga lag, Hok, Klevshult och Skillingaryd, och bara en konstgräsplan och den finns i Vaggeryd för närvarande. Det måste såklart finnas en i Skillingaryd också, så spelare från Klevshult inte ska behöva åka till Vaggeryd. Där får inte alla våra duktiga lag i kommunen plats, helt enkelt. Vi vill satsa på samhällsutveckling. Vi har varit duktiga på att satsa på skolan, men vi får också prioritera annat, menar Jörgen Johansson (C). 

Arkivbild. Thomas Axelsson (KD) och PO Toftgård (C) går samman i opposition efter nyår

Allians för balans är KD och C:s förslag till budget 2023 med plan för 2024–2025. Några korta drag från förslaget:

Vaggeryds kommun är en tillväxtkommun med stor inflyttning av människor som vill bo, leva och arbeta i vår kommun. 

Bostadsbyggande, exploateringar av nya företag är stort. Omfattande infrastruktur planeras att byggas ut de kommande åren. Vi måste därför offensivt bygga upp vårt samhälle, satsa på skola, vård och omsorg för en växande befolkning i vår kommun. Då majoriteten, Moderaterna och Socialdemokraterna, med stora ideologiska skillnader samt övrig opposition från ”ytterpartier” krävs vår Allians för balans. Vår allians stödjer det mesta i M+S budgeten, dock ser vi att det saknas satsningar som är viktiga för kommunens invånares bästa. Resultatprognosen 140 miljoner och efter diverse avsättningar pekar vinsten på att bli 50 miljoner kronor. Det finns goda förutsättningar att lägga en offensiv driftbudget för 2023 och plan 2024–2025. 

KD och C ser många möjligheter till en fortsatt god ekonomi under kommande år, här presenteras några av förslagen: 

– Driftbudgeten förstärks 2022 från 1till 3 miljoner kronor till kultur- och fritidsnämnden från finansförvaltningen. Kultur- och fritidsnämnden får pengar till kvalitetshöjande åtgärder i Fenix 2 för att åtgärda problem med överhörning. 

– Teknisk nämnd skall tillföras 2 071 000 kronor. Gator, vägar och belysning ökas från 398 000 till 1 398 000 kronor, vi har identifierat ökat behov av underhåll av vägar och ny belysning. 

– Teknisk nämnd tillförs 1 miljoner kronor till belysning gång- och cykelväg Vaggeryd–Byarum–travbanan. 

– Reinvestering fastigheter. Tekniska nämndens förfogande ökas från 12 till 20 miljoner kronor för 2023. 

– 400 000 kronor till resurs för utredning av det lågtrafikerade vägnätet med dålig bärighet och/eller gruskörbana i kommunens ytterområden. 

– 3 miljoner kronor till konstgräsplan Movalla. 2 miljoner kronor till solcellsanläggning på Movallas tak, vilket skulle motsvara hälften av nuvarande energiförbrukning. 

– 10 miljoner kronor till att bygga Hoks förskola, fyra avdelningar med tillagningskök tidigareläggs till 2023. 

– 3,5 miljon kronor till gång- och cykelväg Tofteryds kyrka till Tofthagaskolan. 

– 5 miljoner kronor till gång- och cykelväg Bondstorp. 

– 400 000 kronor till gång- och cykelväg Klevshult. 

– 2–3 miljoner kronor till gång- och cykelväg Södra Park–Friluftsgården i Vaggeryd. 

– En tjänst som landsbygdsutvecklare på kommunledningskontoret

– 1 miljon till ny planavdelning på kommunkontoret samt utredningsuppdraget till den nya avdelningen ska vara bostadsexploateringen.

Vid kommunstyrelsens sammanträde voterades om vilken budget man skulle använda nästa år. Åtta röster för M+S budget och två röstade för KD+C budget. SD och L avstod att rösta och hade inte inkommit med något eget förslag till kommunstyrelsens sammanträde. 

Debatt blev det inte runt kommunalrådets bord under torsdagsmorgonen, men budgeten lär nog ventileras i kommunfullmäktige när den ska beslutas. 

Jörgen Johansson (C), arkivbild från senaste kommunfullmäktige

_________________________

Om kommentarer

Du som kommenterar tänk på det här:

Inga påhopp tolereras på politiker, andra personer, föreningar, myndigheter eller andra. Inga svordomar eller antydningar till detta tillåts, då tas kommentaren bort med automatik. Rasism är självklart inte tillåtet.

Vi vill gärna att ni använder ert riktiga namn eller har ett återkommande alias. Ibland tvingas vi ta bort kommentarsmöjligheten på grund av att våra regler inte följs.

Blir det ingen bättring så kommer vi att förändra möjligheten att kommentera.

Taggar

Dela


3 reaktioner på C och KD vill satsa på konstgräsplan i Skillingaryd

Bo, som svar på din fråga vill jag säga att de förslag som vi i KD tillsammans C har lagt, har i stort sett varit med i våra respektive valprogram, förutom punkten avseende konstgräsbana. Denna fråga blev för oss uppmärksammad precis i slutet av valrörelsen. Därför tog vi med detta förslag i kommande budget.

Thomas Axelsson (KD), ordförande

Jaha populismen har drabbat KD och C men det mest beklagliga är att SD och L samt Empartiet inte ens har ett eget budgetförslag. Är det så man grundlurar sina väljare och dessutom tror att man skall ha oppositionsarvode.

Som skattebetalare tycker jag att det är bra att M och S äntligen tar gemensamma tag i kommunens ekonomi och utveckling.

Vi kan ju inte leva efter önskelistor utan vi behöver leva efter realistiska tydligt prioriterade investeringsbudget.

Självklart behövs en konstgräsplan i Skillingaryd men då måste den drivas i valprogram och läggas in i en prioriteringslista. Jag har inte tidigare upplevt att KD gjort så. I valet ville ni ju ha en polisstation samt flytta fram vårdcentralen till centrum i Vaggeryd. Är de kraven nu borta?

Spännande varför har man inte gjort något? De har haft åtta år på sig. KD och C kommer nu när de är i opposition.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *