Nyheter

C tappar landsbygdsröster

Nyheter Starkaste fästet för Centerpartiet var, liksom vid förra valet, Åker-Hagshult. Här fick Centerpartiet 12,8 procent och 98 personer valde partiet. I samtliga valdistrikt noteras en nedgång men det är större procentuellt på landsbygd än tätort.

Statistik från Valmyndigheten och Newsworthy

När den första rösträkningen är klar i nästan hela riket, ser Centerpartiet ut att gå mot sitt sämsta riksdagsval sedan 2002 i Vaggeryds kommun, med 7,5 procent av rösterna i riksdagsvalet.

Klockan 23.19 på söndagen räknades det sista valdistriktet i Vaggeryd färdigt. Då hade Centerpartiet samlat totalt 656 röster i riksdagsvalet i kommunen, vilket motsvarar 7,5 procent. Fortfarande saknas sena poströster och utlandsröster (”onsdagsrösterna”), vilket kan komma att förändra det slutliga valresultatet. Historiskt har onsdagsrösterna ofta gynnat de borgerliga partierna något.

Centerpartiet blev femte störst av riksdagspartierna i Vaggeryd. 

Det preliminära valresultatet innebär att Centerpartiet tappat i Vaggeryd, precis som i riket som helhet. Jämfört med 2018 backar Centerpartiet med 2,8 procentenheter. 

Partiet ser alltså ut att gå mot sitt sämsta resultat sedan 2002 i kommunen. Centerpartiets allra bästa val i Vaggeryd sedan 1973 (valet efter enkammarriksdagens införande1) var 1976 (32,3 procent). Det sämsta valet gjordes 1998 (7,2 procent). I den historiska jämförelsen har vi inte räknat in 1985, eftersom Kristdemokraterna (då KDS) samverkade med Centerpartiet under en gemensam beteckning det året.

Centerpartiet starkaste valdistrikt i kommunen var Åker-Hagshult, där de fick 12,8 procent av rösterna. Åker-Hagshult var partiets starkaste distrikt i kommunen även i riksdagsvalet 2018. Partiets bästa distrikt i valkretsen var Hult i Eksjö kommun (15,7 procent) och i hela riket Norrflärke-Solberg, i Örnsköldsviks kommun (24,4 procent). 

Vaggeryds kommun hör till Jönköpings läns valkrets, som skickar elva ledamöter till riksdagen på fasta mandat (av 310), och kanske något eller några utjämningsmandat. Under mandatperioden 2018–2022 gav 10,1 procent av rösterna Centerpartiet ett mandat i riksdagen för valkretsen. I år har partiet fått 7,5 procent av rösterna i valkretsen, en minskning med 2,6 procentenheter sedan sist. Om det resultatet står sig, skulle det ge Centerpartiet ett mandat den här gången också.

Centerpartiets väljarstöd i Vaggeryd placerar kommunen på sjätte plats bland de 13 kommunerna i valkretsen (tillika Jönköpings län).

Statistik från Newsworthy

Valresultatet är preliminärt.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *