Nyheter

Cancerpatient avled av komplikationer efter tarmoperation

Nyheter Vid en operation av en cancerpatient kopplades fel del av tarmen till stomiöppningen på magen. Som en följd av operationen och påföljande händelser avled patienten. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Vid en operation av en cancerpatient kopplades fel del av tarmen till stomiöppningen på magen. Som en följd av operationen och påföljande händelser avled patienten. Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Arkivbild.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

En patient med tarmcancer opererades i förebyggande syfte inför att påbörja cellgiftbehandling. Operationen var okomplicerad och patienten fick en stomiöppning på magen. Fyra dagar senare fick patienten symtom på att tarmen blivit igentäppt. Vid en utredning visade det sig att fel del av tarmen hade kopplats till stomiöppningen på magen. Patienten opererades då igen och i samband med sövningen hamnade vätska från magen i lungorna (aspiration).

Några dagar senare drabbades patienten av lunginflammation och flyttades då till intensivvårdsavdelningen. Ytterligare några dagar senare hade ärret efter operationen brustit. I samband med en tredje operation drabbades patienten av hjärtinfarkt. Först var tillståndet stabilt men sedan försämrades läget. Patienten avled sju veckor efter den första operationen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *