Nyheter

Carl Gunnar debatterar

Nyheter Är 45 kronor per mil en rimlig bilskatt?

Igår var det pukor och trumpeter över en normalisering av skatten för vissa pensionärer – en reform som i bästa fall ger 200 kronor i månaden i skattelindring.

Men igår kom också förslaget om höjd bilskatt, och det förslaget ser jag som helt orimligt.

De siffror jag räknat på kommer från SVT Nyheter.

”Bilar med utsläpp över 140 gram per kilometer betalar 100 kronor per överstigande gram. En bensinbil som drar 0.8 liter per mil (200 g/km) får då en extraavgift på 6.000 kronor.”

Min gamle Volvo drar 0,9 liter per mil och jag kör 100 – max 200 mil per år med den.

0,9 dividerat med 0,8 = 1,125. Detta blir multiplicerat med 200 = 225 g/km. Skillnaden mot brytpunkten 140 blir 225 – 140 = 85 g/km. Med 100 kronor per kilometer som överskrider 140 skulle detta ge en årlig skatt på 8500 kronor. Om jag då kör 200 mil, vilket är en överskattning, då blir milkostnaden enbart för skatten 8500:200 = 42,50 kronor per körd mil. Därutöver kommer försäkring och besiktning och service som fasta, icke körsträckerelaterade kostnader.

Har jag räknat fel – tror inte det men är mottaglig för korrektioner.

Är detta en rimlig kostnad för att jag skall få ha kvar min bil i körbart skick för kortare husbehovskörningar? Det handlar ju inte om att köra långa sträckor och släppa ut mycket föroreningar – för så körs den inte.

Vad är det regeringen försöker tvinga mig att göra istället? Köpa en ny bil? Vad kostar en sådan? Hur mycket utsläpp genererar inte enbart framställningen av en sådan ny bil? Hur många elbilar har dragkrok och är starka nog att dra en släpkärra med last för landsbygdsrelaterad husbehovskörning?

Det är säkert många, i synnerhet pensionärer, som är i liknande sits med en gammal bil utan restvärde och med korta körsträckor men ändå tvingande behov av bil – personer som det är orealistiskt för att investera i en ny bil som är mera i regeringens smak.

Jag hävdar att regeringen har kommit med ett fullständigt huvudlöst och orealistiskt utkast till skattehöjning – möjligen förståeligt ur en stockholmares perspektiv men helt omöjligt ur den landsbygdsboendes perspektiv. Klart underkänt betyg på den uppsatsen!

C G Gustavsson
Politiskt oberoende ifrågasättare
Docent och rimligen inte utan tankeförmåga

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *