Nyheter

Carl Hugosson får Paul Petersons stipendium

Nyheter Årets mottagare av Paul Petersons stipendium heter Carl Hugosson. Carl är född i Korsberga söder om Vetlanda och uppvuxen i Vaggeryds kommun. Han läser sista året på Masterprogrammet i fri konst vid Kungliga Konsthögskolan.

Carl Hugosson får Paul Petersons stipendium. Bild: Kjell Caminha

Stipendiet är i år på 80 000 kronor och delas ut på Smålands konstarkiv på Vandalorum i Värnamo i samband med Paul Petersons födelsedag den 25 februari. Utdelare är ANA-nämndens ordförande Per Eriksson (C).

Juryns motivering

”Carl Hugosson har tidigare arbetat med relationen mellan människa, hav och industri. Ett utforskande som ofta fokuserat på den fysiska platsen och hur industriexploaterade platser konkurrerar med människors längtan till havet och naturen.

Till sitt examensprojekt har han intresserat sig för den digitala platsen. Vad det gör med oss som människor och samhälle när mängden dokument, bilder, video och annan information kan samlas i tillsynes gränslösa molntjänster. Målet med projektet är att skapa en visuell gestaltning av digital förvaring och göra molnets mystiska källarförråd till något som känns verkligt. En installation som rör sig mellan det fysiska och digitala.

Carl Hugossons projekt tilldelas Paul Peterson-stipendiet 2022 då det ger ett intressant tillflöde till det professionella konstlivet i Jönköpings län såväl som en konstnärlig blick på den digitala omställning som pandemirestriktionerna fört med sig.”

Bakgrund till Paul Petersons stiftelse

Syftet med Paul Petersons stiftelse är att lämna stöd till förtjänta elever på konstskolor inom området bildkonst för utveckling av konstnärliga projekt och idéer under studietiden.

Den person som söker Paul Petersons stipendium ska ha anknytning till Jönköpings län samt vara inskriven på en konstnärlig utbildning under det år som ansökan avser. Stipendiet delas ut varje år. Beloppets storlek beror på avkastningen av investerade medel. I särskilda fall kan juryn bestämma att beloppet delas upp på flera sökande.

Prisutdelning

Prisutdelningen äger rum på Smålands konstarkiv på Vandalorum i Värnamo under fredag förmiddag och är öppen för allmänheten. Där kan man också se en utställning av förra årets stipendiat, Amanda Björk.

Källa: Pressmeddelande från Region Jönköpings län

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *