Nyheter

Centern: Vi vill vara en vargfri kommun

Nyheter På kommunstyrelsens sammanträde i onsdags lämnade Jörgen Johansson (C) ett initiativärende… 

Arkivbild

Vargfri kommun? Är det möjligt? Kanske. Kanske inte. Men upp till ytan kom förslaget till politikerna och C lämnade in ett initiativärende. Jörgen berättar: 

– Många andra kommuner har markerat genom att ta ett sådant beslut att kommunen ska vara en vargfri kommun. Det är en markering om att vi inte vill ha varg i kommunen. Jag lämnade in ett initiativärende och nu går det till beredning. 

Ett flertal andra kommuner i landet har under året haft uppe samma förslag till ställningstagande, några av dessa i närheten är Herrljunga, Tidaholm, Linköping, Askersund och Hässleholm…

I Nordanstig i norra Hälsingland fick inte vara en vargfri kommun år 2010 efter en dom av förvaltningsrätten i Falun, där rätten ansåg att beslutet som kommunfullmäktige fattade strider mot kommunallagen och rätten påpekade att kommunen saknade mandat att fatta beslut i frågor kring rovdjur.

Dock är det oklart vad som hänt i lagens ordning på 13 år och Jörgen Johansson (C)  lämnade in sitt initiativärende under onsdagens kommunstyrelse. 

Taggar

Dela


10 reaktioner på Centern: Vi vill vara en vargfri kommun

Centern är nu så små på grund av otydlig, onyanserad och dålig politik så de försvinner snart på eget grepp. Landsbyggdens folk har i stort sett övergett dem.

Landsbygdproblem? Är det ett problem att förespråka mångfald i naturen. Nej, det är jägarna som vill ha mycket älgkött i frysen och en jakttrofé i form av ett avsågat älghuvud på väggen. Då passar inte vargen in.

Bra Jörgen och Centern.
Detta är ett landsbygdsproblem och vi är tacksamma att Ni driver denna fråga.
Har full respekt för att tätortsborna kan ha en annan syn. Såg att det var nästan en katastrofstämpel för att ett träd fallit över en vandringsled. Vi har helt klart olika värderingar.

Pelle Philip

Det var det dummaste jag läst, är ungefär som om jag säger att jag vill inte ha Centerpartiet i kommunen.

Lägg det dåliga förslaget omgående i papperskorgen!
Kommunpolitiker har inte rätt, enligt kommunallagen, att besluta om rovdjur och dess existens i en kommun. De bör lägga tid på betydligt viktigare saker.
Trodde att C var ett parti för djur, natur och mångfald. Det är tydligen endast dess logga som är grön.
Låt varg, lo och andra rovdjur leva så blir det balans i naturen både på älg, rådjur med flera däggdjur. Det har skjutits för mycket älg och för lite rådjur i våra marker, därför ser det ut som det gör. Jaktfri kommun borde i stället utredas.

Tänk att alltid någon känner sig manad att rabbla upp samma innehållslösa innantillläxa som anonyme ”Mångfald i naturen” gör här. Det är inte massbombardemang som gör skillnad, men lite nyanserad tanke vore bra.

Bra initiativ av Jörgen!
Vi måste markera på alla sätt och arbeta för att vargen inte ska etableras i kommunen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *