Nyheter

Chef dementerar förskolekollaps

Nyheter En insändare har inkommit till redaktionen om kaos på kommunens förskolor. Verksamhetschefen på barn- och utbildningsförvaltningen har inte samma syn och välkomnar dialog från föräldrar och personal.

Arkivfoto från förskolan

Till redaktionen har det inkommit en insändare som larmar om kommunens förskolor.

”Jag vill bara berätta att situationen på förskolorna i Vaggeryds kommun är alarmerande och kommunen verkar inte kunna hantera situationen, eller så inser de inte allvaret. Det är underbemanning, vikariestop, vikareibrist, med mera som jag är rädd snart kommer att orsaka en ”systemkollaps” i kommunen. Jag träffar kontinuerligt personal som berättar hur man till exempel kan få vara ensam med upp till 16 barn (vilket hände på en förskola för några veckor sedan). Att det inte sätts in vikarier gör att personalen inte kan ha tillräcklig uppsikt över barnen. Cheferna utsätter sin personal för en oerhörd press och äventyrar säkerheten.  

Skulle föräldrarna veta hur situationen egentligen är är så skulle de vägra att låta sina barn gå till förskolan. Tryggheten för barnen är  i fara då personalen inte kan ha uppsikt över alla barn,  t.ex. då de behöver gå ifrån med något barn som behöver byta blöja eller sitta med ett barn som gjort sig illa”. 

På barn- och utbildningsförvaltningen är Ann-Margret Johansson verksamhetschef för förskolorna och hon känner inte igen bilden som insändaren ger.

– Jag välkomnar alla att ta kontakt med mig personligen istället. Det här låter allvarligt, men det är inget jag känner till. Vi har ingen vikariebrist inom förskolan. Är mycket glad för engagemang av föräldrar och jag vill gärna att man i första hand tar kontakt med (i nämnd ordning) personalen, förskolechefen eller mig som verksamhetschef om det är några problem med barnens plats på förskolan, säger Ann-Margret Johansson, som varken kan kommentera eller dementera insändarskribenten men välkomnar denne till kontakt för dialog.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Chef dementerar förskolekollaps

Vad jag hört så får personalen inte sätta in vikarier på tre dagar, de ska lösa det själva eller organisera om arbetet. Så det innebär i praktiken ett vikariestopp med följd att man tvingas vara underbemannad hela tiden eftersom det ofta är personal sjuk eller wabbar.

Instämmer helt med insändaren och ovan kommentar! dags för de som ”blundar” för detta att titta nu!!!

Om det inte är vikariebrist eller vikariestop inom förskoler, hur kommer det sig då att det är så få förskolelärare på avdelningarna eller att vikarierna har ingen utb./kompetens?

Om inte verksamhetschefen vet om detta, då bör ni ha ett akut möte med förskolecheferna!
För förskolecheferna har fått info av personalen och föräldrarna om situationen och oron….var info sedan tar vägen…är en bra fråga.
Säkerhet och trygghet kan inte mätas med pengar.

Håller med insändaren, den orolige föräldern, då vi själva har funderat på att låta vårt barn byta förskolan eller gå hos en dagmamma.

En gång skulle jag hämta mitt barn, blev förskräckt och förbannad.
Hen och två barn till var ensamma ute på gården. Ingen personal fanns i närheten. Gick in på avdelningen, ingen personal där heller.
Det är skrämmande!! Vem som helst kunde öppna grinden och ta med sig någon av barnen, eller om de skadade sig, och ingen vuxen närvarande.
Så förbannad tog jag barnets kläder och skulle gå när en personal kommer ut från en av kontoren och säger att det finns en personal ute, som är på andra sidan huset och gården. Seriöst?

Sedan att det har bytts ut personal, att ordinarie personalen är stressad (syns tydligt) och barnens oro är det ingen som tar hänsyn till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *