Nyheter

Christina har levt för och med blommor i 48 år

Nyheter Efter ett långt och innehållsrikt liv i blomsterbutik tackar Christina Kjellén-Larsson nu för sig.

Christina Kjellén-Larsson

I fredags var det den sista ordinarie arbetsdagen hos Acleja blomsterhandel i Vaggeryd. Det började 1973 när dåvarande ägare sökte medarbetare. Christina stack in näsan och erbjöd sig att bli en del av personalen. Hon fick jobbet och har trivts så bra att hon stannat kvar i hela 48 år, något som är ovanligt i dag. Få stannar på samma arbete så länge av olika skäl. Hon har ingen längre floristutbildning i botten utan har kompetensutvecklat sig genom olika utbildningar genom åren och har byggt kunskap genom det dagliga arbetet.

Vad har varit bäst med jobbet genom åren?

– Tveklöst är det kontakten med kunderna, säger Christina. Det ger perspektiv och insikt i hur folk tänker och tycker när de handlar blommor. Utöver det tillägger hon att den kreativa och skapande miljö som det innebär att hantera blommor är stimulerande. Numera är det mycket mera av utformning än vad det var förr.

Hur är det med trender i branchen?

– Det är som med mode och namn, menar Christina. Det som var populärt för 20–25 år sedan är tillbaka på topplistorna, det gamla kommer tillbaka. För länge sedan var cleodendrum, ödesträd, populärt och den är nu högsta mode. Ofta är det något äldre personer som kommer ihåg vad de fick vid någon uppvaktning i sin ungdom och som nu vill ge sina barn eller barnbarn samma minne.

Finns det något annat som kommit tillbaka?

– Ja, det finns det berättar Christina.
När hon var i början på sin karriär såldes det mycket ”mamma-barnbuketter” i samband med födslar. Det har kommit tillbaka igen men nu kallas de för familjebuketter.

Skiljer sig män och kvinnor åt som kunder?

– Nog är det skillnad, säger Christina med ett skratt. Män kommer oftast in och tar någon färdig bukett eller talar om vad det får kosta. Sedan får personalen använda sina kunskaper. Kvinnor är mera angelägna om att delta när buketten ska produceras. Men Christina tycker att männen har blivit bättre med åren. Förr kom de in och sa fem röda rosor och lite grönt.

Vad händer nu?

– Det blir en lite annorlunda tillvaro, tror Christina men talar om att hon redan nu har blivit tillfrågad att hoppa in vid större högtider när trycket är stort hos Acleja.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Christina har levt för och med blommor i 48 år

Tack snälla Christina för all god service genom åren. Det har alltid varit trevligt att handla av dig. Kommer att sakna dig men som tur är så är dina kollegor också mycket trevliga. Älskar Acleja.
Kram Ann o Kjell Boberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *