Nyheter

Civilministern på besök i Vaggeryd

Nyheter På tisdagen besöktes Vaggeryds kommun av civilminister Ardalan Shekarabi. Det var integrationsarbetet i kommun som stod i fokus.

Civilministern lyssnar intresserat

Vid lunchtid inleddes besöket på Arbetsmarknadsenheten i Vaggeryd där gästerna togs emot av Jenny Andersson som hälsade välkommen. Under drygt en halvtimma gav de en övergripande bild om hur integrationsarbetet bedrivs i kommunen. Det handlar om hur Arbetsmarknadsenheten har en central roll och på det sätt man har utvecklat samarbetet med Arbetsförmedlingen. I den delen var ministern imponerad och skulle gärna se mera av det sättet att tänka och jobba i övriga Sverige.

Viktoria Önneby tog sedan vid och berättade om det arbete som bedrivs inom DUA (Delegationen för Unga och nyanlända till Arbete). Man bedriver utbildningar i samverkan med det lokala näringslivet för att få fram kompetenser som behövs och kan anställas. Senare under dagen var en programpunkt ett besök på Mastec som arbetet framgångsrikt med integration.

Anna Gradeen, som är integrationsstrateg i kommunen, pekade också på vikten av samverkan mellan kommun

På en direkt fråga om asylprocessen konstaterade ministern att de frågorna inte låg hos honom men förstod den frustration som finns hos asylsökande som lever i ovisshet efter mer än sju år i Sverige. Samtidigt pekade han på situationen som uppstod hösten 2015 och som har inneburit hög arbetsbelastning för ansvariga och som påverkat de långa handläggningstiderna.

Vid besöket deltog bland annat Kent Williamsson, oppositionsråd samt Carina Ödebrink, socialdemokraternas distriktsordförande.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *