Nyheter

Claes Nord kryssades in i fullmäktige

Nyheter Med knappt nio månader kvar till valet tittar vi bakåt för att se vilka ledamöter som sitter i fullmäktige på personliga mandat genom att ha fått tillräckligt med kryss på valsedeln. Claes Nord var ensam om att ta ett mandat trots låg plats på valsedeln

Nu har partierna fastställt eller ska fastställa sina valsedlar inför valet till kommunfullmäktige den 11 september. Ett inslag som används flitigt i Vaggeryds kommun. Är möjligheten att personkryssa sin favorit. Att Vaggeryd är flitiga kryssare kan ha att göra med att Vaggeryds kommun var försökskommun när personvalet testades första gången 1998.

Av kommunfullmäktiges 41 ledamöter sitter 15 personer på personliga mandat då de har klarat spärren för personval. En ledamot fick plats i fullmäktige trots att han inte fanns på det som kallas valbar plats på valsedeln. Claes Nord (SD) finns på tionde plats på valsedeln men fick tillräckligt med kryss för att ta partiets andra mandat och därmed fick Lars Olof Hindersson nöja sig med en plats som ersättare i fullmäktige.

För att räknas som inkryssad gäller att du ska få minst fem procent kryss av partiets totala röstetal,  men minst 50 kryss. Följande personer sitter idag i fullmäktige på personkryss. Alla utom Claes Nord hade valts ändå utifrån sin plats på respektive partis valsedel.

Moderaterna

Gert Jonsson, 12,56 procent

Mats Oskarsson, 8,15 procent

Ann-Katrin Löfstedt, 5,23 procent

Centerpartiet

Jörgen Johansson, 11,85 procent

Anna-Maria Toftgård, 9,76 procent

Pelle Philip, 8,63 procent

Ulf Abrahamsson, 7,39 procent

Liberalerna

Atacha Adında, 28,95 procent

Ewa Magnusson, 16,28 procent

Kristdemokraterna

Jenny Larsen, 10,07 procent

Sverigedemokraterna

Jan-Olf Svedberg, 8,40 procent

Claes Nord, 6,60 procent

Valter Hagström, 6,09 procent

Niklas Oskarsson, 5.06 procent

Taggar

Dela


1 reaktion på Claes Nord kryssades in i fullmäktige

Ett behövligt klargörande. Kandidater i ”små” partier har enklare att få högre procenttal vid kryss men blir som regel valda ändå i kraft utav sin placering på sitt partis valsedel. Det enda parti vid förra valet där kryss gav resultat var inom SD som nämns ovan. Uppgift i tidigare artikel om att (M) Gert Jonsson invaldes enbart utav kryss stämmer inte då hans placering på valsedeln var det avgörande. Rätt ska vara rätt även i text här i Skillingaryd.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *