Nyheter

Containrar blir kök på skolan

Nyheter Under sommaren händer det en del vid Hjortsjöskolan i Vaggeryd. Det gamla uppvärmningsköket vid matsalen är ett minne blott och vi har följt med lokalstrategen på en rundtur vid de nya matcontainrarna  

Intill matsalen står nu containrar  [1/5]

Lokalstrategen Johnny Johansson visar ersättningsköken  [2/5]

Frys och kylcontainern  [3/5]

Avlopp och el är klart. Målarmästaren är i full gång. Snart börjar skolan...  [4/5]

Utbyggnaden som ska rymma 60 matgäster  [5/5]

Gamla köket är ett minne blott på Hjortsjöskolan. Ersättningsköket finns nu på plats på skolgården, där skolmaten kommer att göras i containrar fram till slutet av november då det nya tillagningsköket ska vara klart.

– Det är en stor logistisk handlingsplan och allting ska fungera. Den 21 augusti börjar skolan, eleverna ska ha skolmat och vi vill utnyttja allt så effektivt som möjligt. Ersättningslokaler har inget egenvärde, antingen hyr man eller köper man dem. Vi lägger alla byggnationer i logistisk ordning, så att vi behöver använda så få ersättningslokaler som möjligt. På det viset kan vi säga att vi varit bra på att hålla nere kostnaden, säger Johnny Johansson, lokalstrateg på barn- och utbildningsförvaltningen och tar oss med till matsalen på skolgården.

Inne i matsalen äter fritidsbarnen mellanmål och alla barnen ropar och hejar på Johnny. Han är en välkänd man på skolan där han tidigare arbetat. Johnnys karriär som förskolechef, rektor, lärare i matte, slöjd och teknik gör att han vet vad för lokaler som behövs för ändamålet.

– Våra ersättningslokaler för köksdelen är containrar. Vi fick idén när de byggde om köket på Hooks Herrgård, så några av dessa kommer därifrån. Containrarna som är många till antalet ska hysa in kyl, frys, disk och matlagningsdel. Avloppet och elen är klar, nu målas det här och om någon vecka ska maten värmas upp här också. Vi bygger ut matsalen också så att det blir ungefär 60 sittplatser extra. Hade vi inte gjort den här lösningen hade ombyggnationen tagit flera sommarlov tillsammans med sportloven och påskloven innan allt skulle bli klart. Nu blir vi färdiga på en gång och det känns bra. Samma ingång ska användas till matsalen. Vi kommer att bygga diskinlämning inne i det nya köket. Tidigare var den utlokaliserad i matsalen och framöver blir det en tystare matsalsmiljö för ungdomarna. Gamla köket var från 1994 och överlevde ”cook and chill”-tiden, så det var hög tid att byta ut det, berättar Johnny.

Den nya tillbyggnaden söder om matsalen kommer att finnas plats för 60 personer, och är en matsalsdel också, ska vara byggd med en altan ut mot skolgården och tillbyggnaden kommer även att kunna nyttjas till bland annat föräldramöte med mera.

Taggar

Dela


5 reaktioner på Containrar blir kök på skolan

Ellen, är du inte läskunnig? Det blir ju ett nytt kök och tillbygd matsal. Containrarna är ju under tiden som det byggs om.

’Snålbygge’ är det första ordet som dyker upp. Men å andra sidan är det kanske en förbättring jämfört med förut. Men rent estetisk – man får ju hoppas att ingen utomstående ser detta när de åker förbi. För det är ganska pinsamt och är knappast någon bra PR för att locka barnfamiljer att flytta till Vaggeryd..

Det är väl inte utseendet som räckans utan innehållet. Det kommer blir ett riktigt lyft för kommunen att laga mat från grunden på plats. Känna dofter, tänka på matsvinnet och få en yrkeskår som får skapa och introducera och inspirera till alla elever. Grattis vgd kommun och bra jobbat alla som planera och fixar för en bättre mat.

Det estetiska är ytterst viktigt om Vaggeryds Kommun ska kunna bli en attraktiv kommun! Idén med mat lagad från grunden är suverän! Men varför kan man inte bygga ordentliga lokaler?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *