Nyheter

Coronapandemin: Från grönt till gult ljus

Nyheter Igår kom ny statistik från Folkhälsomyndigheten där Vaggeryds kommun går från tidigare grönt ljus till gult när fyra nya fall upptäckts. ”Gör allt ni kan för att distansera er” meddelar kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M).

Arkivfoto; Gert Jonsson ber alla hålla social distansiering

Det är EU-kommissionen som föreslagit ett gemensamt trafikljus system för att kategorisera smittorisken i länder och områden utifrån antalet nya fall och andelen positiva tester de senaste 14 dagarna. Vi har fått fyra nya fall och sett till befolkningen har Vaggeryds kommun, enligt beräkningarna, 28 nya fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna. Om Vaggeryd skulle vara ett land skulle det därmed få gult ljus.

När vi får meddelandet via mail sitter vi på kommunstyrelsens pressinformation. Frågan gick till våra ledande politiker hur vi ska fortsätta ”hålla i och hålla ut”.

– Spridningen har ökat i och med bland annat skolstarten, vilket vi ser i Värnamo. Eftersom vi är en sån stark pendlingskommun är det inte är så enkelt att säga hur vi ska göra. Vi har haft fler fall i kommunen och tyvärr sker det en ökad smittspridning. Allting vi gör påverkar. Det går inte styra allt, men studentstäderna har drabbats hårdare än vi, kommenterar Gert Jonsson (M).

– Snälla tänk på sociala distansen och att man tänker sig för att inte vara i stora sällskap, hålla igen på det som man tycker om kan man väl säga, men håll ut, menar Gert Jonsson (M).

– Jag delar din mening fullt ut att den sociala distanseringen är viktigt och klarar vi det nu så har vi igen det längre fram, svarar Kenth Williamsson (S).

– Alla ändrar sitt mönster och exempelvis i morgon är vi på Elmia istället för i regionens sal. Det är en stor sal och vi är 30 stycken. Vi är inte mer än människor men vi kan göra det vi kan. Vi har gjort om vår fullmäktigesal och matsalen här på kommunhuset för att man inte ska sitta för nära varandra, avrundar Gert Jonsson (M) som kommenterar att under kommunstyrelsens sammanträde fanns några deltagare med digitalt då man inte känner att man kan/vill komma till Skillingehus.

Fotnot: Värnamo kommun får rött ljus och det är 162 av 290 kommuner som idag får gult ljus.

Taggar

Dela


1 reaktion på Coronapandemin: Från grönt till gult ljus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *