Nyheter

Coronapandemin ständigt närvarande

Nyheter Trots att det inte var en punkt på dagordningen svävade pandemin över socialnämndens sammanträde

Från att ha rapporterats om ett kontrollerat läge har de senast dagarnas ökade smittspridning i länet även påverkat Vaggeryds kommun. Ambitionen är att all personal ska kunna få ha sin semester men med kunskap om att coronapandemin är långt ifrån över.

– Vi har just nu ett ökat sjuktal, säger Lotta Damberg som är socialchef i kommunen. Vi söker med ljus och lykta, som alla andra, efter flera vikarier för att ha en situation där vi till och med har ett visst övertal bland personalen. De ser en risk för personalbrist om några veckor om inget särskilt inträffar, men bedömningen är att de ska kunna hålla sig över vattenytan även om det är en hård belastning på personalen för närvarande och över sommarperioden.

Vad har ni för tidsmässig bild av pandemin?

– Det är omöjligt att svara på, enligt Anki Löfstedt som är socialnämndens ordförande. Det finns ju inga kända referenspunkter som vi kan luta oss emot, vi har inte varit med om något liknande överhuvudtaget. Men vi har anledning att ha en planering för att vi måste leva med pandemin minst året ut, troligen ännu längre. Vi ser inget slut just nu.

– Idag kom det nya direktiv vad gäller skydd inom äldrevården, klarar ni det?

– Eftersom vi har suttit i möte har vi inte nåtts av den informationen, påpekar Lotta Damberg men tillägger att det finns skyddsutrustning för att klara de nya direktiven.

Ytterligare en dimension i spåren av coronapandemin är att man pratat om vårdskuld och att man har haft ett fokus på äldreomsorgen. Nu dyker begreppet social skuld upp som innebär att man lyfter blicken även mot andra åldersgrupper. En utsatt grupp är barn som lever i otrygga hemförhållanden som lätt hamnar under radarn när samhället riktar sitt strålkastarljus i en särskild riktning. Ärenden inom IFO (individuell familjeomsorg) kräver också tid kraft och pengar som ska planeras, genomföras och finansieras via den kommunala verksamheten.

– Vi har inget att välja på, säger Anki Löfstedt, Lotta Damberg och Tomas Strand unisont. Vi måste hålla ihop, hålla ut och vara starka i arbetet för att säkerställa en trygg kommun för våra invånare.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *