Nyheter

Coronaviruset i dag…

Nyheter Om coronaviruset i dag: Andra dödsfallet i Sverige, Danmark inför inreseförbud klockan 12.00, ändring om läkarintyg.

Bland morgonen händelser kan noteras att det andra dödsfallet i Sverige med anknytning till coronaviruset rapporterats. Det handlar om en 85-årig kvinna i Göteborg som hade andra sjukdomar.

Danmark stänger sina gränser klockan 12.00 och militär bevakar. Inreseförbudet kommer att få mycket stora konsekvenser när det gäller tåg- bil och båttrafik.

Vissa av länets planerade operationer är inställda under måndagen den 16 mars.

33 personer är smittade i länet.

Vissa idrottsevenemang har ställs in som volleyboll Gislaved – Värnamo.

Regeringen föreslår att temporärt upphäva kravet på läkarintyg från och med den åttonde kalenderdagen i sjuklöneperioden.

– Regeringen har beredskap för att vidta nödvändiga åtgärder för att minska belastningen på hälso- och sjukvården och hejda smittspridning i samhället. Att temporärt upphäva kravet på läkarintyg under sjuklöneperioden är en åtgärd som enligt regeringens bedömning gör just detta, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

I dag krävs att en anställd lämnar ett läkarintyg från och med den åttonde kalenderdagen i sjuklöneperioden för att ha rätt till sjuklön. Nedsättningen av arbetsförmågan styrks då genom intyg av läkare eller tandläkare. Vid utbrott av en omfattande samhällsfarlig sjukdom bedömer regeringen att det finns anledning att tillfälligt upphäva kravet på läkarintyg för att avlasta hälso- och sjukvården.

Regeringen kommer inom kort att presentera ett lagförslag för riksdagen att ta ställning till.

Förslaget är en sakpolitisk överenskommelse som har slutits mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna.

Arkivbild

Taggar

1 reaktion på Coronaviruset i dag…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *