Cronqvist: Lägren är skyddsobjekt
Nyheter Just nu händer det en del i Skillingarydstrakten. Staket runt lägren, skyddsvakter och flera förläggningstält är synliga på Slätten, Östra och Västra lägren är skyddsobjekt för första gången. Vi träffade Cronqvist för att få information om hur det berör invånarna
Den stora internationella militärövningen i Skillingaryd har vi tidigare berättat om och sedan ett tag finns staket uppsatt runt Östra och Västra lägret. Västra lägret ligger strax intill centrum i Skillingaryd och som många redan har sett har det hänt en del på militärområdet senaste veckan. Vi träffade skjutfältschefen Niclas Cronqvist utanför skyddsobjektet.
Har det varit skyddsobjekt tidigare här i Skillingaryd?
– Ja, vårt skjutfält är det, liksom Hagshult. När vi har övning på området inträder avlysningen. Men just Västra och Östra lägret har inte tidigare varit ett avlyst område på det viset eller ingått i skyddsobjekt. Nu är det skyddsobjekt och det började gälla i går och fram till söndagen den 21 maj.
Vad innebär ett skyddsobjekt?
– Enkelt förklarat för invånarna är det förbud mot drönarflygning, fotoförbud och Munkaleden är avstängd. Regeringens skyddslag ger rättsliga förutsättningar för ett förstärkt skydd för vissa objekt mot i lagen angivna hot, sabotaget, terroristbrott, spioneri och röjande i andra fall av hemliga uppgifter som rör totalförsvaret. Obehöriga har inte tillträde till skyddsobjekt. För att skydda allmänheten mot skada till följd av militär verksamhet kan också exempelvis vissa områden där det bedrivs övningar vara skyddsobjekt.
Hur har det förberetts?
– Staket, förläggnings- och mattält är uppsatta. För varje dag som går trillar det in de som förbereder. Jag själv kommer att ha tjänst dygnet runt när ”kulmen” nås i övningen som är här i Skillingaryd den 5-12 maj, avrundar Niclas Cronqvist som är chefen för Skillingaryds skjutfält där Ing2 är värd för stora internationella övningen där tusen soldater deltager.
I och med direktiv gällande skyddsobjekt är försvarets restaurang inne på Östra Lägret stängt för allmänheten och öppnar igen i höst och Miliseum har öppet enbart för bokade gruppbesök.
Försvarsmakten informerar på sin hemsida vad ett skyddsobjekt innebär:
En mycket stor andel av Försvarsmaktens anläggningar, byggnader och områden är skyddsobjekt. I en del fall, exempelvis vissa övningsområden, gäller tillträdesförbudet under angivna tider. Bevakningen utförs av särskilda skyddsvakter som har befogenheter att kontrollera personer som befinner sig invid skyddsobjektet eller vill ha tillträde.
Tillträdesförbudet omfattar även tillträde med en obemannad farkost, drönare. Om en obemannad farkost befinner sig inom, i närheten av eller över ett skyddsobjekt får en skyddsvakt ingripa mot den, inklusive med våld om det är nödvändigt och försvarligt.
Vissa av Försvarsmaktens fartyg, luftfartyg och fordon kan också vara skyddsobjekt.
Flera av skyddsobjekten är förbjudna att avbilda, beskriva och mäta, vilket innebär att till exempel fotografering är förbjuden av eller inom ett sådant objekt. Det kan också vara förbjudet att bada, dyka, ankra och fiska i vattenområden som finns inom ett skyddsobjekt.
Skyddsobjekt innehåller skyddsvärden som inte får exponeras för utomstående. Vad som är skyddsvärt kan vara svårt eller omöjligt för ett otränat öga att se.
Om reglerna inte följs kan Försvarsmakten, och i förlängningen Sverige, lida skada. Att respektera de tillträdesbegränsningar och avbildningsförbud som finns vid skyddsobjekt är särskilt viktigt i dagens samhälle där underrättelsehotet från främmande makt är högt.
För att en person ska kunna få tillträde till ett skyddsobjekt behöver som regel personens identitet ha klarlagts. Skyddsobjektets bevakningspersonal, så kallade skyddsvakter, har därför rätt att kräva att få veta namn och personnummer samt få se legitimation på den som uppehåller sig invid skyddsobjektet innan tillträde kan beviljas.
De som inte är behöriga har så kallat tillträdesförbud. Brott mot förbud meddelat enligt skyddslagen, exempelvis obehörigt tillträde, kan leda till böter eller fängelse i högst två år.
Äntligen händer det något positivt i Skillingaryd
Min åsikt är att i framtiden bör västra lägret undantas i övningar som skyddsobjekt.
Sakligt skäl för detta är att västra lägret utgör en fjärdedel utav Skillingaryd och dess centrum.
Framtida militära övningar har stora möjligheter att förläggas till östra lägret.
Militära byggnader på västra lägret utgör till stor del historiska byggnader och därför har Miliseum förlagts dit.
Servicebyggnader på västra lägret såsom administration, kök och matsal, sovsalar och konferenslokal samt icke använda verkstaden kan ingå i övningar utan för den skull klassas som skyddsobjekt.
På det sätt nuvarande övning lagts upp ger oss Skillingarydsboende argumentation för att kräva att liknande framtida övningar bör helt förläggas öster om E4an.
Servicebyggnader på västra sidan kan ändå utnyttjas utan att ramas in med staket. Militären har ju fått en egen bro över E4 för att kunna fungera så.
Skillingaryd övningsfält kan i framtiden fungera lika bra och kanske ännu bättre om samtliga militära övningsmål förlades helt öster om E4:an.
Tar inte militären åt sig utav dessa åsikter så får kommunens politiska krafter inriktas mot övningsfältets ägare Fortifikationen samt få dem att dra sina byggnader helt bort från västra lägret och närheten till Skillingaryds centrum.