Nyheter

Då betalas elstödet till hushållen ut

Nyheter Under en pressträff i dag presenterade Försäkringskassan när det utlovade elstödet ska betalas ut och vem som har rätt till stöd. Enligt pressträffen berörs 4,3 miljoner hushåll. – Stödet når hushållen några dagar efter utbetalningsstart, kommenterar äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Elstödet beräknas börja betalas ut den 20 februari och först ut är hushållen i elprisområde 3 och 4. Totalt handlar det om 4,3 miljoner hushåll och utbetalningstakten bedöms bli hög, enligt pressinformation från Försäkringskassan. 

För en villaägare, som bor i elprisområdet 4 och förbrukar 20 000 kilowattimmar per år, rör det det sig om 15 800 kronor i elstöd. För en villaägare i elprisområde 3, med samma förbrukning, rör det sig om 10 000 kronor.

Svenska Kraftnät informerar att ”Elstödet som presenterades under dagen betalas bara ut till privatpersoner med elanläggning i södra Sverige, elprisområde 3 och 4. Man har rätt att få elstöd om man har ett eget elnätsavtal direkt med elnätsföretag, för en elanläggning i södra delen av landet, elprisområde 3 eller 4 samt att man stod på elnätsavtalet den 17 november 2022. Nedan finns en beräkning hur stort stöd som utbetalas:

Elprisområde 3: 0,50 kronor x din elförbrukning i kilowattimmar under oktober 2021-september 2022

Elprisområde 4: 0,79 kronor x din elförbrukning i kilowattimmar under oktober 2021-september 2022

– Jag kan, efter att ha tagit del av informationen från Försäkringskassans och Svenska kraftnät, konstatera att myndigheternas förberedelser med att få elstödet på plats har löpt på bra och att utbetalningarna av elstöd till hushållen i södra och mellersta Sverige påbörjas som planerat i slutet av februari. De första utbetalningarna inleds den 20 februari och når hushållen efter några dagar, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.

– Det är nödvändigt att elstödet kommer på plats. De svenska hushållen har fått betalat ett onödigt högt elpris, på grund av ett bland annat nedmonterat elsystem. Regeringen gör allt vi kan för att lindra, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Det var i november 2022 som regeringen gav Försäkringskassan och Svenska kraftnät i uppdrag att vidta förberedande åtgärder för att möjliggöra utbetalning av elstöd till hushåll i södra och mellersta Sverige.

I januari 2023 gav regeringen Försäkringskassan och Svenska kraftnät ett nytt uppdrag om att vidta förberedande åtgärder för att möjliggöra utbetalningar av elstöd till hushåll i hela landet för höga elkostnader under november och december 2022.

Arkivbild

Taggar

3 reaktioner på Då betalas elstödet till hushållen ut

Min fråga är:
Är försäkringskassan i fas med alla försäkringsärende, eftersom de har tid med elstödutbetalning?
Ska en sjukskriven person vänta två månader innan man får första utbetalning av sin SGI.
Att konstatera: man ska vara rik innan du blir sjukskriven, för ordinarie räkningar väntar ej.

Det kommer att anställas nya handläggare, tillfälligt för elstödet kan man läsa sig till. Sjukskrivning kräver utredning så det är väl antagligen därför det tar tid. Så nej, utredare som jobbar med annat kommer inte hux flux att börja jobba med elstödet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *