Nyheter

I dag firar SIK 30 år

Nyheter Skillingaryds IK grundades den 27 mars 1991 och fyller således 30 år detta coronainspirerade år 2021. De första tankarna kring att starta en innebandyklubb föddes hos Peter ”Blomman” Blomqvist, Jerry Karlsson och Robert Gurbin. Föreningens förste ordförande blev Peter ”Blomman” Blomqvist.

Kim Andersson är ungdomsansvarig. Arkivbild

En av många härliga anekdoter från de här åren levererades nyligen av Magnus Åsebrant. Magnus, som i dag är ledare i klubben för P 08/09, var nämligen en av dem med stort engagemang i klubbens begynnelse. Magnus berättade att det var dags för match kring nyårsdagarna, oklart vilket år. Då upptäckte man att den eget ihopsnickrade sargen, i masonit, hade hanterats lite felaktigt i samband med målning. Färgen hade inte torkat ordentligt innan sargbitarna lades ihop med resultatet att de behövde målas om. Det här upptäcktes dock i tid och hanterade av Magnus, hans bröder och Mikael Hill som helt sonika fick måla om sargbitarna på självaste julafton. Vilket fantastiskt engagemang!

Mikael Hill stod alltså och målade sarg på julafton i början på 90-talet. Jovisst är det samma Mikael Hill som cirka 25 år senare blev Sveriges förbundskapten i innebandy. Klubben har dessutom fostrat Sofie Claesson och Ellen Åhman som spelat respektive spelar för Jönköpings IK i SSL, Svenska Superligan.

Rikard Mattsson är ett annat exempel på en spelare som har agerat i JIK:s tröja. Med risk för att glömma bort vissa namn så slutar vi med namn här. Klubben har i vilket fall som helst inte bara gett glädje och engagemang på lokal nivå utan levererat ledare och spelare till den högsta nivån.

• Två sporthallar
Vi kan i dagsläget erbjuda träning i 1,5 timme, fördelat på en eller två träningar i veckan, för våra lag och numera har vi tillgång till två sporthallar. Skillingaryds Arena är naturligtvis flaggskeppet som håller en mycket hög standard. Så såg det inte ut i början på 90-tale Inledningsvis spelade man i Skillingaryds sporthall som inte har fullstora mått för innebandyspel så dispens fick sökas.

Senare började man använda Vaggeryds Sporthall, men möjligheterna till träningstider var begränsade. Inte minst genom att handbollsklubben i Vaggeryd också hade en omfattande verksamhet. Genom att studera en artikel ur Finnveden Onsdag 23 oktober 1996 kan vi konstatera att exempelvis P 15 hade en träning i veckan på 75 minuter och P 13 en träning per vecka på 90 minuter. Träning för P 11 och innebandyskola kunde inte genomföras alls trots att intresse fanns.

Vi kan därmed konstatera att i dag finns goda förutsättningar till träning, vi är nog rent av lite bortskämda. Dessutom har vi idag också en minst lika aktiv verksamhet på flick- som på pojksidan så tillgången till hallar är nödvändig.

I en artikel ur Värnamo Nyheter från 2 april 2001, i samband med att klubben firade tio år, får vi lära oss lite om hur medlemsantalet och verksamheten såg ut. Tio år efter att klubben grundades bestod föreningen av 145 medlemmar som fördelades på lag från innebandyskola till herr- och damlag.

• 230 medlemmar
I dag när vi firar 30 år har vi 230 medlemmar fördelat på herr- och damlag, sju ungdomslag som täcker in alla åldrar såväl som pojkar och flickor. Dessutom har vi naturligtvis en livfull innebandyskola. Man skulle nog kunna säga att klubben har förädlats väl under åren. Peter, Jerry, Robert och alla andra eldsjälar påbörjade därmed något i början på 90-talet som fortfarande lever och frodas.

Framtiden är ljus: Spelare, ledare och andra engagerade personer kommer och går, men Skillingaryds Innebandyklubb består! 27 mars 2051 firar vi 60 år och då sitter nog någon annan och tittar i den här gamla artikeln från förr. Vi passar på att säga hej och tack till dig framtidsmänniska som håller föreningen vid liv!

Vi hoppas att kunna fira våra 30 år tillsammans på något kul sätt framöver. Förhoppningen är att coronapandemin är överspelad inom kort och livet kan återgå till det normala.

Hipp, hipp, hurra på din födelsedag Skillingaryds Innebandyklubb!

Styrelsen anno 2021

Jonas Larsen är ordförande för, idag, den 30-åriga jubilaren. Arkivbild

Jonas Larsen är ordförande i föreningen i dag och har varit det sedan 2018.
– Dottern spelar innebandy och jag fick höra att man sökte en ny ordförande i föreningen. Jag träffade Jörgen Åberg som tidigare var ordförande, på Hemköp, och på den vägen blev det. Han föreslog mig som sin ersättare för valberedningen.

Hur mår föreningen idag?
– Vi mår bra på ungdomssidan, bättre än förväntat med tanke på läget som råder, så vi är nöjda, menar Jonas Larsen.

Hur ska ni fira 30-åringen?
– Ja, det blir ju inget idag. Men vi ska tillsätta en festkommitté som kommer att jobba med vårt jubileum. Idag är vi 230 medlemmar och räknar vi in våra ledare, som oftast är föräldrar, så är vi 250 medlemmar. Så framtiden ser ljus ut och jag vet att innebandyföreningen lever i ytterligare 30 år till…, avrundar föreningens ordförande Jonas Larsen.

Taggar

4 reaktioner på I dag firar SIK 30 år

Så här låg det till: Vi spelade endast en träningsmatch mot Westbo i Skillingaryds sporthall. I övrigt spelades matcherna på lördagsmorgonen klockan 10.00.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *