Nyheter

I dag gäller skärpta reglerna för körning med A-traktor

Nyheter Regeringen har beslutat om krav på bilbälte för den som färdas i en A-traktor. Det blir också förbjudet att sitta mer än en person per passagerarplats. De nya reglerna gäller från och med i dag. – Vi vill, precis som du, att ditt barn ska komma hem säkert, berättar polisen i Värnamo

Arkivbild

De ändringar i trafikförordningen som regeringen har beslutat om innebär att:

– passagerare ska färdas på en plats som är avsedd för passagerare,
– det får sitta endast en passagerare per sådan plats,
– den som färdas i en A-traktor ska använda bälte
– högsta tillåtna hastighet är 30 kilometer i timmen

Regeln om maxhastighet kompletterar den fordonsregel som redan finns, om att en A-traktor inte får vara konstruerad för att kunna köra i mer än 30 kilometer i timmen, och gör det lättare för polisen att övervaka hastighetsöverträdelser med A-traktor.

Regeländringarna gäller för den som färdas i en bil som är ombyggd till traktor, alltså en A-traktor. Det innebär att de som färdas i vanliga traktorer, till exempel jordbrukstraktorer, inte berörs av de nya reglerna.

Polisen i Värnamo gick ut med följande information under gårdagen, till föräldrar, på sociala medier;
”Kör ditt barn A-traktor? Det är viktigt att du pratar med ditt barn om trafiksäkerhet. Använd säkerhetsbälte, håll hastigheten, lägg undan mobiltelefon vid körning, låt inte fler kompisar åka med än vad som är tillåtet och kör aldrig någonsin under påverkan av alkohol eller droger. Vi vill inte ringa eller komma hem till er och meddela att din ungdom har varit med om en olycka eller är misstänkt för olovlig körning. Vi vill däremot, precis som du, att ditt barn ska komma hem säkert”.

För en månad sedan meddelade infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i ett pressmeddelande;
– De regler som vi nu inför skickar tydliga signaler till ungdomar som kör A-traktor och underlättar även för polisen som ska övervaka att A-traktorn framförs på ett säkert sätt. Regeringen har redan tidigare aviserat att vi vill införa krav på vinterdäck och nu går vi vidare med ännu fler åtgärder för att öka trafiksäkerheten och värna A-traktorn.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *