Nyheter

I dag kan du få ditt covidbevis

Nyheter I dag, torsdag den 1 juli, öppnar tjänsten Covidbevis.se – och därmed blir det möjligt att utan kostnad få ett dokument som visar att du fått vaccin mot covid-19.

I dag, torsdag den 1 juli, öppnar tjänsten Covidbevis.se – och därmed blir det möjligt att utan kostnad få ett dokument som visar att du fått vaccin mot covid-19. Foto: Pressbild

– Ett covidbevis underlättar för resor i Europa. Du kan visa att du blivit vaccinerad mot covid-19 och uppfyller kraven som gäller i landet du reser till, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på E-hälsomyndigheten som ansvarar för tjänsten.

Beviset, som man kan få både digitalt och på papper, består av en av QR-kod som snabbt kan läsas av och ge information om vilket vaccin du fått, och hur många doser. Dokumentet erhålls genom att man via e-legitimation loggar in sig och laddar ner det. Det finns även alternativa sätt för den som saknar e-legitimation.

Från mitten av juli kommer man även att kunna få ett bevis på ett negativt covidtest, om det företag som utfört testet är anslutet till Covidbevis.se. Senast den 12 augusti ska det dessutom gå att få bevis om tillfrisknande.

Regionerna har ansvar för att genomförda vaccinationer inom sju dagar rapporteras in till nationella vaccinationsregistret. Den som beställer ett vaccinbevis via Covidbevis.se begär i praktiken ut ett utdrag ur registret.

Vissa länder kräver intyg på att man inte har covid-19 för att bevilja inresa i landet. I andra länder kan det variera om man behöver en eller två doser vaccin i sitt covidbevis. E-hälsomyndigheten betonar att resenärer själva måste ta reda på vilka regler som gäller i olika länder.

Källa: Pressmeddelande från E-hälsomyndigheten

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *