Nyheter

Dagar vi minns – möte med en landshövding

Nyheter För femton år sedan anställdes jag på länsstyrelsen i Jönköpings län och första dagen blev det rundvandring

För dryga femton år sedan fick jag jobb på länsstyrelsen i Jönköpings län, det var en tjänst på det som då kallades försvarskansliet. Min uppgift var att arbeta med risk. Och sårbarhetsanalyser, men berättelsen handlar om något helt annat.

Under många år var Gösta Gunnarsson landshövding i Jönköpings län, en högt aktad ämbetsman som verkat på många nivåer i svenskt samhällsliv. Han var en nyckelfigur i skapandet av det moderna centerpartiet tillsammans med Gunnar Hedlund. Via många politiska ämbeten blev han statssekreterare hos Thorbjörn Fälldin. Gösts kvaliteter ledde till att han blev landets yngsta landshövding med placering i sitt hemlän Jönköping och där etablerade han sig som en landshövding med hög integritet och som personalen på myndigheten hade stor respekt för.

Nåväl, min historia handlar om när jag visades runt på länsstyrelsen som nyanställd handläggare och visades runt tillsammans med en person från försvarskansliet som berättade om myndigheten och introducerade mig hos medarbetare. De visste inte att jag kände Gösta Gunnarsson sedan tidigare och de var faktiskt lite underdåniga inför denne man.

Efter att ha gått runt i huset svar turen kommen till att hälsa på landshövdingen som då var tillförordnad genom Bo Landholm i väntan på ny landshövding efter Birgit Friggebo. När vi kom till landshövdingens rum fick vi veta att Landholm var upptagen av ett viktigt besök och blev beordrade att vänta. Efter ett tag öppnades dörren och ut klev Gösta Gunnarsson. Landshövdingens sekreterare och min kollega stavade upp sig, närmast i givakt inför denne legendar i deras ögon. Gösta tittade på mig och sa:

– Vad gör du här?

Jag kontrade med att undra vad han hade på länsstyrelsen att göra och sa:

– Tänkte fråga detsamma, du är ju pensionär. Landshövdingens sekreterare och min kollega tappade all färg i ansiktet och jag befarade svimningsanfall. Han förklarade att han bara hälsade på och jag sa att han alltid var välkommen till länsstyrelsen. Mina kollegor kippade efter andan över mitt sätt att tilltala denne, i deras ögon stora man.

Att buga för överheten har aldrig varit min grej, men samtidigt vill jag uttrycka min respekt för Gösta Gunnarsson som varit en viktig person för det framgångsrika län vi har idag.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *