Nyheter

Dags för älgjakt

Nyheter Nästa fredag den 8 oktober är det start för årets älgjakt, en jaktperiod som sträcker sig fram till och med den 31 januari

Arkivbild

Vän av ordning kanske undrar varför man har frångått att älgjakten i våra trakter ska börja andra måndagen i oktober. Av någon anledning som inte är helt klar har regeringen fattat ett beslut att älgjakten ska inledas årligen den 8 oktober oavsett veckodag. Det berör i stort sett samtliga län söder om Dalälven. I våra kommuner har det i Vaggeryds kommun tilldelats att fälla 225 älgar fördelade på 63 vuxna djur och 162 kalvar. I Värnamo kommun är motsvarande siffror 602 älgar varav 177 vuxna djur och 425 kalvar.

I förvaltningsplanen för älg framgår det att det vid jakten ska fällas 60 procent kalvar. I Värnamo och Vaggeryds kommuner är det 67 procent kalv som tilldelats.

Hur kommer det att det är så mycket kalv i förhållande till vuxna djur?

– Vår ambition är att avskjutningen ska var 60 procent kalv, säger Ingmar Sjöberg som är handläggare av jaktfrågor på länsstyrelsen. Det är för att få en bra balans i älgstammen så att det inte blir för mycket kalv som innebär ökning av stammen, enligt Ingemar Sjöberg.

I förvaltningsplanen för älg i Jönköpings län finns följande övergripande mål:

Det övergripande målet är en livskraftig älgstam av hög kvalitet, en produktionsanpassad älgjakt samt en älgstam i balans med betesresurserna på lång sikt. Det betyder att älgstammens storlek ska anpassas efter de målsättningar som finns för skogens utveckling och förutsättningar för biologisk mångfald inom området

Mätbara mål för älgstammen och jakten

• Älgtätheten (antal älgar per tusen ha) varierar i länets olika förvaltningsområden och mål för tätheten anges i respektive områdes älgförvaltningsplan.

• Andelen tjurar utgör minst 40 % av vuxna älgar. • Reproduktionen ska under treårsperioden 2020-2022 öka till 0,75 kalvar per vuxet hondjur i genomsnitt mot ett långsiktigt mål på minst 0,85 kalvar per vuxet hondjur.

• Medelslaktvikten för kalv ska under treårsperioden 2020-2022 öka till 65 kg i genomsnitt mot ett långsiktigt mål på minst 70 kilo.

• Vid jakten fälls minst 60 % kalvar.

Taggar

Dela


1 reaktion på Dags för älgjakt

Är väl så att älgjakten är väl enda jakten som inte haft ett bestämt startdatum .Men jaktstartdatum kan ju jaktlagen bestämma själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *