Nyheter

Dags för licensjakt på lodjur

Nyheter För några månader sedan beslutades om licensjakt på två lodjur och snart är det dags för jakten

Foto: Lars Petersson

Det handlar alltså om att tillåta licensjakt på två lodjur i Jönköpings län under perioden 1 – 31 mars. Beslutet är fattat för att reglera stammen då det senaste inventeringsresultatet visar på sex årliga föryngringar mot de fem föryngringar som är förvaltningsmålet.

Jakten kommer att ske i två områden. Jaktområde ett motsvarar Mullsjö samt del av Habo och Jönköpings kommuner och område två omfattar del av Vaggeryds, Värnamo och Sävsjö kommuner.

Det är viltförvaltningsdelegationen som fastställer förvaltningsmålet och när stammen är större än förvaltningsmålet kan man besluta om licensjakt.

Jakten genomförs i begränsad omfattning och under kontrollerade former som handlar om att få en livskraftig population av lodjur som bidrar till en gynnsam bevarandestatus för lodjursstammen.

I landet finns omkring 1200 lodjur och det ligger över gränsen för gynnsam bevarandestatus. Förutom jakt i Jönköpings län sker det jakt i Kalmar och Östergötlands län i det södra rovdjursförvaltningsområdet.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Dags för licensjakt på lodjur

Varför ska man hela tiden skjuta av alla slags djur
Hela tiden 2 stackars lodjur som är sällsynta
Och dessutom fridlysta . Men i Sverige är det bara att panga på hursomhelst hela tiden . Ni verkar inte fatta vad mångfald betyder i djur synpunkt. Men mångfald av människor och annat skit verkar vara väldigt viktigt . Men stackars djur får ju aldrig bara vara . Men vi ska in på deras territorium osv . Skaffa bättre skydd till era får andra betesdjur. På riktigt ( En ding ding värld 🌍)

Aldrig i livet att vi kommer tala om hur mycket varg/vargar, lo/lodjur vi ser och var.
Absolut inte efter att ha hört i princip varenda jägare gnälla över att rovdjuren tar DERAS, 😱🙄😠, rådjur och älgkalvar….
Först får jägarna ta och se till att minska stammen av dom vilda grisarna som förstör grödorna för bönderna och trädgårdarna för oss andra, helst till NOLL, innan vi delar med oss av övriga djur…

Angående grisarna. Ja vi gör så gott vi kan, vi skjuter ca 150 000 vildsvin varje år.
Och nej, att skjuta 2 lodjur av ca 35 i vårt län är väll ganska rimligt. Se jägarna som en tillgång istället för gnäll. Vi ser till att det kommer ekologiskt kött på era bord, vi ser till att inte DU eller någon i din familj får för mycket älgar på vägarna när ni är ute och åk.
Tänk på det. Ta hand om er.

Per : Okej, så att jägarna står och skjuter älg och rådjur som mellan 5 till 15 meter från våran tomtgräns när dom stannar över natten på våran tomt.
Och sen lämnar inälvorna så det luktar gräsligt…
Är det en resurs från jägarna ?

Att det finns mängder med matställen i skogarna runt Bratteborg, Byarum, väster om Skillingaryd för grisarna utan att det skjuts en enda…
Är det också en resurs från jägarna ?

Eller är det det som kallas naturvård av jägarna ?

Dessutom är det jägarna som gnäller över att deras bytesdjur äts upp av dom extremt få rovdjur som finns här…
Men det är väl också naturvård a’la jägare ?

Det finns ”jägare” och dem som vill kalla sig det men tyvärr finns det dåliga sådana som inom alla intressen. Jag beklagar att du har dåliga erfarenheter men försök att förstå att dra alla över en kam. Att jägare har foderolatser i skogen och inte skjuter fyller delvis en funktion då vi hellre har vildsvin som bökar i skogen än om vi inte hade matat dem och dem förstör åkermarken istället.

Det är viktigt att observationer av lodjur i vårt område rapporteras så att man får ett underlag för jakt även här. Vi tror det finns två honor med ungar inom ett begränsat område väster om Skillingaryd.
https://www.skandobs.se/#

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *