Nyheter

Dags för skolelever att välja språk

Nyheter Nu bjuds elever i klass 5 in till Hjortsjöskolan för att bli informerade om det språkval som ska göras innan de börjar klass 6

Hjortsjöskolan  [1/5]

Hoks skola  [2/5]

Lite franska  [3/5]

och spanska  [4/5]

avslutar med tyska  [5/5]

Tiden går fort och det är hög tid att välja vilket språk man vill plugga från och med årskurs sex. Nu bjuder skolan in alla elever i årskurs 5 på Hjortsjöskolan samt Hoks skola till en informationskväll kallad ”Språkvalet”. Det är drygt 100 elever som bjudits in att tillsammans med en förälder besöka Hjortsjöskolan på tisdagskvällen. Där blir det en allmän information om språkvalet, om betydelsen av språk i sin framtida yrkeskarriär och för all del för personlig utveckling i en allt mer globaliserad värld. Förutom information får de gå runt och bekanta sig med språksalarna och får möjlighet att träffa elever från årskurs åtta och nio som kan svara på frågor ur ett elevperspektiv.

De språk som erbjuds för eleverna är spanska, tyska och franska. Det finns också möjlighet att välja ett av de erkända minoritetsspråken i Sverige, men det krävs att minst fem elever väljer samma språk för att det ska vara möjligt. Nytt för kommande läsår är att språkvalet ska betygsättas redan från årskurs sex. Känner man att det blir för mycket med ytterligare ett språk kan man välja att få förstärkt utbildning i svenska och/eller engelska, något som inte leder till särskild betygssättning utan räknas in i ordinarie betyg i dessa ämnen.

Det språk man väljer, vid sidan om svenska och engelska, är en viktig del i skolarbetet och det innebär naturligtvis läxor och traditionellt pluggande. Det handlar om hårt jobb och att ta till sig tips och råd. Som exempel nämns att läsa texter högt för sig själv, använd ordböcker för att lära in nya ord, grammatikens betydelse men inte minst att aldrig ge upp. ”Du klarar mer än du tror” är en ledstjärna i språkutbildningen.

Under kvällen medverkar Peter Hansson, rektor, Anna Karin Slunge som är studie- och yrkesvägledare samt språklärarna.

Taggar

Dela


1 reaktion på Dags för skolelever att välja språk

Jättebra med språk men just valen spanska, tyska och franska känns som (med undantag av spanskan) som förlegade val? Kanske dags för skolledningen att uppdatera till att mer reflektera vad som efterfrågas idag och imorgon. Varför inte erbjuda ex kinesiska, arabiska, farsi?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *