Nyheter

Dallas jagar källor

Dallas jagar källor

Nyheter På torsdag den 15 juni bjuder SMF, Skillingaryds Militärhistoriska Förening, in till en jakt på vattenkällor på Hässlehultshöjden på Skillingaryds skjutfält.

Rolf Gustafsson.

Med Rolf ”Dallas” Gustafsson som huvudansvarig och Axel Forthmeiier som medhjälpare går turen från samlingen vid Miliseum ut på skjutfältet.
– På Hässlehultshöjden fanns förr två fina vattenkällor och vatten därifrån leddes ned i rör till Östra lägret, berättar Rolf.
Betongfundamenten vid källorna var till för bara några år sedan fullt synliga men nu har de fyllts med sand sedan en älg gick ned sig här. Det finns dock en del spår och dessa ska man nu följa och kanske kan även de som kommer bidra med uppgifter.
– Vi vet inte hur länge källorna användas men en gissning är in på 1930-talet, säger Rolf.
När skjutbanan anlades strax väster om Hässlehultshöjden lär man ha grävt av något av rören och det är troligt att det i marken än i dag finns rester av rören trots att de inte använts på så länge.

Man använde hellre vatten från de friska källorna på Hässlehultshöjden än vattnet i Lagan.
– Ja, det var nog ganska självklart val, säger Rolf.
Man ska också leta efter någon annan källa i närheten, strax ovanför jaktstugan, och även olika husgrunder mer mot Hässlehultshöjden till.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *