Nyheter

Dans lockar kommuninvånarna

Nyheter I Vaggeryd deltog var tionde invånare i studieförbundens verksamhet i fjol. Modern konstdans var det populäraste ämnet, rapporterar Newsworthy.

I Vaggeryd deltog var tionde invånare i studieförbundens verksamhet i fjol. Modern konstdans var det populäraste ämnet, rapporterar Newsworthy. Arkivbild: Per Bunnstad

Först kom coronapandemin som tvingade studieförbunden att till stora delar ställa in sin verksamhet. Antalet deltagare rasade, studiecirklar upplöstes och fortfarande har verksamheten inte kommit ikapp.

Sedan kom regeringens budget: 250 miljoner mindre till folkbildning under 2024, och ytterligare minskningar kommande år. Totalt ska anslagen ner från 1,8 miljarder 2023 till 1,3 miljarder 2026.

– Jag är rädd och beredd på att det kommer att vara mycket som kommer att stängas och läggas ner. Studieförbunden har i dag verksamhet i landets samtliga kommuner, men jag är inte säker på att vi kan säga det om tre år. Vi vill gärna finnas där människor finns: i såväl glesbygd och i storstadens kranskommuner, säger David Samuelsson, generalsekreterare för branschorganisationen Studieförbunden.

Under pandemin tappade studieförbunden i Vaggeryds kommun ungefär fyra av tio deltagare. Och även om antalet ökade igen under 2022 är det fortfarande en bit kvar till nivåerna innan pandemin.

Under 2022 deltog 1 472 Vaggerydsbor, eller 9,9 procent av befolkningen i studiecirklar och annan folkbildningsverksamhet. Det är en relativt hög andel jämfört med andra kommuner. De flesta, två av tre, var kvinnor – ungefär som i riket i övrigt. Fyra av tio var mellan 0 och 24 år, och det är också den åldersgrupp där störst andel av befolkningen var deltagare. Totalt i riket är personer över 65 år de flitigaste deltagarna.

Musik, dans och dramatik populärast i Vaggeryd

I Vaggeryds kommun är kurser inom musik, dans och dramatik populärast, sett till deltagartimmar, och det enskilt populäraste ämnet är modern konstdans.

Vaggeryds kommun är den enda i Jönköpings län där modern konstdans toppar listan. Istället är det populäraste ämnet annan utbildning i religion, körsång eller övriga danser i två kommuner var. Även i riket i stort är improvisatorisk musik (rock, jazz etc) det populäraste ämnet i flest kommuner.

Totalt finns tio studieförbund i landet, sju av dem hade registrerad verksamhet i Vaggeryd förra året. Flest unika deltagare lockade Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, 558 stycken.

Redan i oktober meddelade Kulturens bildningsförbund, som 2022 hade sex registrerade deltagare i Värnamo, att de lägger ner folkbildningsverksamheten.

– De hade ekonomiska utmaningar redan innan, och när det här kom såg de inte att de kunde hitta någon väg till balans. Det är inget annat studieförbund som har tagit ett sånt beslut, men vi kommer att se rejäla effekter på verksamheten de närmaste tre åren. Inte minst på lokal nivå: färre deltagare, färre kurser, färre anställda, lokaler som stängs, sammanslagningar, säger David Samuelsson.

Går det att hitta alternativa intäkter – höjda kursavgifter eller lokala sponsorer eller liknande?

– Jag tror att alla studieförbund funderar över det nu, det finns en stor kreativitet där ute. Men det är inget som säger att det finns andra aktörer som har pengar för att staten minskar anslagen. Säkert kan det bli så att avgifterna höjs. De varierar i dag, en del kostar annat är kostnadsfritt. Tar man ut en hög avgift är det färre som kan delta, det är svåra avvägningar att göra.

Enligt regeringen handlar neddragningen i anslagen till studieförbunden om prioriteringar.

– Många politiker har historiskt sett lovat allt till alla men det fungerar inte nu när vi har tuffa tider och då måste vi prioritera och då prioriterar vi utbildningar som leder till riktiga jobb, sa utbildningsminister Mats Persson till SVT i samband med att budgeten presenterades.

De tio populäraste ämnena i Vaggeryds kommun

Ämne Deltagartimmar
Modern konstdans 10 712
Annan utbildning i religion 10 646
Husdjursskötsel 6 985
Historia 2 677
Körsång 2 550
Musikteori 2 516
Friskvård 2 262
Politiska ideologier 1 994
Vävning 1 783
Samhälls- och beteendevetenskap, allmän inriktning 1 298
Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *