Nyheter

Därför är dricksvattnet i Skillingaryd missfärgat

Nyheter Många boende på Movalla- och kyrkogårdsområdet har de senaste dagarna upplevt problem med dricksvattnet. Nu svarar kommunen att det beror på ledningsarbete.

Genrebild. Foto: Henrik Skoglund

Boenden i området undrar var det är som försiggår. I måndags var vattnet enligt uppgift svart, under tisdagen var det grusigt och under onsdagen smakade det unket och beskt.

Teo Magnusson Bejving är VA-chef i Vaggeryds kommun.
– Vi har haft ledningsarbeten förgående vecka och även i måndags i berört område som har påverkat vattenförsörjningen i form av vattenavstängningar och sämre upplevt tryck.

Han fortsätter:
– Det händer att fastigheter med kommunalt dricksvatten drabbas av att vattnet blivit grått, brunt eller svart. Det är mangan eller järn som kommer med vattnet naturligt från vattentäkten eller lossnar från ledningarna. Järn eller mangan är ofarligt men det gör att vattnet blir otrevligt att dricka.

Då problemen fortfarande kvarstår så rekommenderar Teo Magnusson Bejving att de som är berörda meddelar tekniska kontoret detta.
– Om dricksvattnet är grått eller rostfärgat utan att du fått information om det kan du spola en liten stund, 10-15 minuter, och se om det upphör. Kvarstår det missfärgade vattnet ska du meddela tekniska kontoret. Då försöker vi renspola ledningsnätet i närmst belägna brandpost.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Därför är dricksvattnet i Skillingaryd missfärgat

Borde inte va-systemet ha någon form av redundans?
Vi i Vaggeryd hade vi inga som helst problem med färgat vatten under tisdagen

Tack för informationen. Tråkigt att inte leverantören kan ge informationen innan. Svart vatten ner i en vittvätt var mindre kul. Spolade i tre timmar innan det blev klart. Smakar sådär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *