Nyheter

Därför dröjer fiberanslutningen

Nyheter I västra fiberföreningen har nedgrävningen av fiberkabeln pågått sedan i vintras. Men inga medlemmar har ännu fått anslutning

Arkivfoto; I januari i år startade västra fiberföreningen sin grävning i Åker södra

I Åkers södra är grävningen till största del klart och kabeln är blåst. I norra Åker är grävarbeten i full gång och blåsning av fibern påbörjad. Markförhållanden är steniga och besvärliga men föreningen räknar med att området i Åker norra ska vara färdiggrävd innan året är slut. Sedan någon vecka tillbaka påbörjas schaktarbeten i Bondstorp och slutprojektering pågår för fullt vid Ovdaskog/Bratteborg och Ekeryd.

Installation av fiberuttag och utrustning i husen påbörjas men kommer inte att vara aktiva efter de har installerats. Ett tillstånd för att koppla upp sig mot stamnätet saknas från Trafikverket, därför dröjer anslutningen och handläggningstiden är upp mot 15 veckor…

– Ip only har vetat om att det krävs tillstånd att utföra schaktet, som mäter 100 meter, norr om Klevshult, och de har krävt att få göra det själva. Tyvärr har det missats att ansöka om tillstånd på grund av olyckliga omständigheter. Vi försöker att få fram andra lösningar så att vi kan gå runt sträckan, men tyvärr har dessa visat sig vara omöjliga. Nu arbetar vi på att mata nätet från ett annat håll så länge. Jag hoppas att vi kan få den lösningen inom ett par veckor och vi jobbar hårt för att komma igång så fort som möjligt. Får vi bara ljus till noden så kan vi börja tända de 200 anslutningar som nu har fiber fram till husväggen. Planen är att inom några veckor kan vi börja med installationen hos våra medlemmar, berättar Per Wackt, projektledare i västra fiberföreningen.

– Annars flyter arbetet på fint och framdriften på grävarbeten ser bra ut och tidsplanen hålls. Vi är nu inne i det besvärligaste området vad gäller markförhållanden, nämligen Åker norra. När vi är igenom det området så ökar takten ytterligare. Vi har nu även påbörjat grävarbeten i Bondstorp och hoppas att få igång i sista noden som är Bratteborg/Ekeryd i slutet av året. Där jobbar vi nu i samråd med Länsstyrelsen om miljö- och kulturvärden för tillfället, avrundar Per Wackt.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *