Nyheter

David är ny chef för kultur- och fritid

Nyheter Efter 38 år blev det chefsskifte på förvaltningen

Gert Jonsson och David Norrfjärd

Sedan början på januari är det David Norrfjärd som tar över ledningen för kultur- och fritidsförvaltningen. Han har ett gediget förflutet inom den kommunala världen men har inte ägnat sig särskilt åt kultur- och fritidsverksamheten. David har befunnit sig inom skolans värld, senast som grundskolechef i Jönköpings kommun.

– Jag är lärare i grund och botten, berättar David och talar om att han undervisade i en något udda kombination, engelska och idrott.

David växte upp i Hudiksvall och ägnade sig mycket åt idrott bland annat fotboll och skidåkning. I fotbollskarriären kom han att nosa på division två-spel med Delsbo, men det blev inte mer än så.

Mitt i lärarbanan hoppade han på en ledarskapsutbildning med inriktning att bli rektor. Någon direkt anknytning till länet har inte men han jobbade på Prolympia i Värnamo 2006-2007, sedan vändes blickarna mot Stockholm där han arbetade några år. Sedan blev det alltså en flytt till Jönköping 2014.

Varför blev det Vaggeryd och kultur- och fritid?

– När jag såg att jobbet var ledigt kändes det spännande, säger David. Han anser det som angeläget med en offensiv kultur- och fritidsverksamhet i en snabbt växande kommun. Människa kan inte leva enbart med arbete. Jobbar man åtta timmar och sover åtta timmar så finns det ytterligare åtta timmar som ska fyllas med något meningsfullt. Även om kommunen har ett omfattande och brett föreningsliv så passar det inte alla. Kommunen kan vara med och skapa arenor för människor att samlas och ta initiativ till verksamhet som stimulerar sinnena.

– Jag ser kultur- och fritidssektorn som central i kommunens utveckling, säger David och menar att de bör bli ännu mera integrerade i kommunens totala verksamhet. Framförallt ett ännu närmare samarbete med skolan, men även andra områden kan må bra av ökad samverkan. Ett annat område är en ännu tätare kontakt med det som så fint kallas civilsamhället. Att erbjuda goda möjligheter till kulturupplevelser och en rik fritidsverksamhet är mervärde för en kommun.

David Norrfjärd talar varmt om kultur och fritid för att bidra till diskussionen om mänskliga värden i samhället i stort. I dagens tempointensiva liv är det allt fler som har behov av hitta sin egen identitet och tillhörighet. Där kan kullturen och fritiden vara en nyckel till framgång. Han ser också turismens roll i verksamheten, turismen finns inte bara några månader på sommaren. Upplevelser erbjud runt om i kommunen året runt, ytterligare en tillväxtpotential.

– Det finns en oerhörd bred och bra kultur- och fritidssektor i kommunen, enligt David men man måste ha öppna sinnen för att ge näring till det nya och oprövade, avslutar David Norrfjärd innan han fortsätter att planera för en turné runt om i kommunen för att på nära håll lära sig mera och knyta nödvändiga kontakter.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *