Nyheter

De arbetar mot ofrivillig ensamhet

Nyheter Många människor känner sig ensamma och sitter ofta själva i sina boenden. Det vill PRO och SPF tillsammans med Vaggeryds kommun ändra på.

– Det här med ensamhet innebär en risk för både fysiska och psykiska sjukdomar, jag tänker framför allt på depression som det är lätt att kunna få om man är ensam. Ungefär 15 procent av personer över 77 år känner sig ensamma. Vi vill lindra den här ofrivilliga ensamheten. Det är viktigt att man är aktiv och har en meningsfull uppgift i sammanhanget för att vara frisk, berättar Jörgen Bergström från SPF.

Vi träffar samordningsgruppen under torsdagen i UC:s lokaler där posten låg förr i Vaggeryd. När vi anländer spatserar 18 damer ut från lokalen där det varit sittgympa tidigare på förmiddagen. Gruppen som träffas består av medlemmar från pensionärsorganisationerna PRO och SPF och från kommunens håll Anita Jonsson. Hon är äldresamordnare och anhörigstödjare i Vaggeryds kommun på Navet i Vaggeryd och Mejeriet i Skillingaryd. Alla som är med i den här gruppen skriver på en tystnadsplikt.

– Det finns många sätt att göra för att bjuda in ensamma människor med att anordna fikastunder och annat. Men de som egentligen kanske borde komma, de kommer inte. Och det är det som är nyckeln i det hela, de som är riktigt ensamma, de kanske inte vågar komma. Då handlar det mycket om personliga relationer och varje person är en konst att kunna möta. Vissa människor vill ju vara ensamma och då får man möta det på ett bra sätt. Det kan ta flera år innan man har fått i hop ett gäng, men kan vi hjälpa någon så har vi lyckats, berättar Jörgen.

 – Det är mycket av vårt uppdrag också, att försöka hitta de här människorna som är ensamma och att de tar sig till Navet. Det är en plats där man kan träffas som är politiskt och religiöst oberoende och det ska vara kravlöst att komma hit, berättar Anita Jonsson.

Mats Elmgren, Eva Kursten, Per Nordh, Jörgen Bergström och Else-Britt Carlsson är några ut samordningsgruppen.

– Tanken kan vara att man kontaktar en person som är ensam via telefon och försöker hålla kontakten. Det kan leda till att man träffas på en fika och senare tar en kontakt med Navet där man kan knyta nya kontakter, det är målet, fortsätter Anita.

Navet ska få nya lokaler som ligger på Östergatan i Vaggeryd. Lokalen håller nu på att renoveras och kommer förhoppningsvis vara klar under december månad.

– Det alla kan tänka på är att säga hej, säga några extra ord eller hålla upp dörren, det kan göra hela dagen för någon, säger Anita.

– Det finns så många som är ensamma, och det gäller att hitta dem, säger Per Nordh som är en i gruppen. Det är också viktigt att vi får tips från olika håll, förtroendefulla tips.

Taggar

Dela


2 reaktioner på De arbetar mot ofrivillig ensamhet

Fantastiskt initiativ, man blir alldeles rörd av detta fina arbete! Fin insättning på karmakontot till alla er eldsjälar. (:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *