Nyheter

De gröna näringarna erbjuder permitterade arbete

Nyheter Inom ett antal sektorer inom jord- och skogsbruk saknas det personal

Arkivbild

Vid ett möte med landsbygdsministern och Tillväxtverket öppnade LRF med flera inom de gröna näringarna för att anställa människor omgående.

– Det är inom trädgårdsnäringen och skogsplantering som det är bråttom, säger Anders Friberg som är ordförande för LRF i Jönköpings län. Han berättar att de talade om upp till 8 000 jobb i dessa två näringar. Man räknar med att trädgårdsbranschen behöver 5 000 personer och behovet av skogsplanterare beräknas till 3 000 arbetstillfällen.

– Jag tror att siffran är för låg, fortsätter Anders Friberg och pekar på det faktum att det krävs omkring 1500-2000 personer enbart i Kalmar län inklusive Öland.

Genom åren har man haft en avsevärd rekrytering inom dessa branscher från andra länder som till exempel Polen och Tjeckien. Den vägen är stängd i och med utbrottet av coronapandemin.

Gränspassagen är mer eller mindre stängd och om man rekryterar människor hit finns risk att de behövs på hemmaplan om något händer deras familjer eller av andra skäl. Det blir en osäker situation som kan lösas om de som permitteras är beredda att rycka in där det saknas folk. Den aktive lant- eller skogsbrukaren skulle dessutom kunna få en bättre arbetssituation och koncentrera sig på livsmedelsproduktion eller trävaror som är viktiga för landets ekonomi.

Om det skulle blir stor efterfrågan på arbetskraft som maskinförare så förbereder sig Maskinringen som ser ett behov av maskinförare för att klara sina åtaganden och svara mot de behov som finns på landsbygden av dessa tjänster.

Anders Friberg avslutar med att de varit djupt oroade över en total stängning av skolor men det hotet verkar avlägset just nu även om man inte kan bortse från att det finns.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *