Nyheter

Debatt: Bevara våra äldre och k-märkta hus

Nyheter Oppositionsrådet Thomas Axelsson (KD) kommer med en debattartikel där han riktar skarp kritik mot, som han kallar det, en ohelig allians.

Nu har det hänt igen, Vår oheliga allians (M och S) i kommunen har lagt ett förslag som innebär att ett äldre hus som mycket väl kunde vara K-märkt går mot sin undergång, det vill säga rivning.
Denna gång gäller det fastigheten Framnäs, vid Götaforsvägen 44. Idag bedrivs förskola i byggnaden med tillhörande trädgård. Nu har man utryckt en önskan att utveckla området ytterligare till en förskola med 6 avdelningar.

Fritiden hette ursprungligen egentligen Lagahemmet och uppfördes som ålderdomshem 1933/34 som ersättning för det gamla ålderdomshemmet, den så kallade fattigstugan i Byarum.
Lagahemmet är en magnifik byggnad som fungerade som ålderdomshem i dryga 30 år fram till Furugårdens invigning 1965.
Därefter fick Lagahemmet namnet Fritiden och tjänstgjorde som studiehem för bildningsverksamheten innan det fick sin nuvarande funktion som förskola.

Nathan Boberg, äldre Vaggerydsprofil som inte lever, fick av dåvarande Vaggeryds köping disponera några rum samt ett årligt anslag med uppdraget att samla föremål av olika slag med anknytning till Vaggeryds bygdens historia. Tanken var att man på sikt skulle skapa ett Vaggeryds museum.

Vaggeryds Trädgårdsförening hade här sin stora trädgård där det fanns fantastiska växter av de mest skiftande slag. Det fanns också en trafiklekskola på baksidan.

Fritiden 1985. Foto: Örjan Carlström

När frågan vara uppe i senaste kommunstyrelsen, yrkade Mats Oskarsson (M) på att det fanns närområden som kunde vara mer aktuella som framtida skolområden. Han meddelande att det är ett helgerån att riva denna byggnad Det är bara att instämma i.
Sålunda röstade vi för detta förslag. Det blir då ytterst märkligt, när man sedan läser det justerade protokollet att detta yrkande saknas, och en luddig skrivning läggs till att bevaka eventuella förvärv av närliggande fastigheter.

Tidigare affär det sista året, var köpet av Sandhem 2, vid korsningen Storgatan – Karlavägen där Gert Jonson (M) var även då otydlig och bedräglig om syftet med förslagen/köpen.

Det handlar inte om att bara köpa in och sedan riva, säger Gert Jonsson (M), utan vi vet inte hur Vaggeryds centrum kommer att se ut i framtiden, men ju fler fastigheter vi har tillgång till, desto större möjlighet har vi att göra något bra.
Båda dessa förslag leder oundvikligt till rivning av dessa fastigheter, och det vet denna oheliga allians om.

Att bevara kulturhistoriska värdefulla byggnader är av yttersta vikt för att upprätthålla vår gemensamma historia och identitet. Att inte riva en k-märkt byggnad är en skyldighet mot kommande generationer. Genom att bevara dessa strukturer bevarar vi vårt arv och skapar en stadiggrund för en rik kulturell framtid.

Hur länge kan Gert Jonsson och Kenth Williamssons driva Vaggeryds kommunstyrelse efter sina egna ogenomtänkta idéer.

Thomas Axelsson ( KD)

Taggar

Dela


5 reaktioner på Debatt: Bevara våra äldre och k-märkta hus

Protokoll fel eller icke, jag blir upprörd att man överhuvudtaget kan komma på att riva ett gammalt vackert hus- såna skall vårdas för kommande generationer, som kan må bra av att se det finns alternativ till legokloss arkitekturProtokoll fel eller icke, jag blir upprörd att man över huvud taget kan komma på att riva ett gammalt vackert hus. Sådana skall vårdas för kommande generationer, som kan må bra av att se det finns alternativ till legoklossarkitektur.

Göran Lemke – instämmer helt i din kommentar.

Felaktiga skrivningar släpps igenom och protokollen är i många fall så ”luddigt” skrivna att de är till intet förpliktigande.

Skärpning behövs i många nämnder.

Jag har tidigare förvånats över att det endast är en person som justerar mötesprotokoll.
Det är väl rimligt att en från vardera majoritet som från opposition är med med sina fyra öron och intygar att allt blivit riktigt noterat.
Det är inte första gången som protokoll har varit otydliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *