Nyheter

Debatt: Ett beslut under galgen!

Nyheter Kenth Williamsson debatterar frågan om ensamkommande barn.

Ensamkommande barn: Ett beslut under galgen!

Kenth Williamsson. Arkivbild

Av artikeln i Skillingaryd Nu kan man lätt få intrycket av att beslutet om att låta ensamkommande barn/ungdomar i asylprocessen får stanna görs skyndsamt.

Detta är inte på något sätt med sanningen överensstämmande! Ärendet lyftes redan i slutet av 2016. Vid det tillfället lyckades Socialdemokraterna och Vänstern får majoritet med 7–6 för att denna grupp skulle få stanna, tack vare att två ledamöter bytte sida i femklövern. Mötet var dramatiskt då det också hävdades att vänsterns representant var jävig och dessutom överklagades själva beslutet om att låta dem stanna i kommunen. Båda dessa beslut avslogs naturligtvis. Lägg därtill den kraftfulla debatt som varit kring denna fråga. Efter semestern 2017 kommer frågan upp igen då röstar femklövern + SD emot att de ska få stanna i vår kommun trots att regeringen anslagit särskilda medel för detta.

Att få femklövern att ändra sig från att vara emot till att ta emot ensamkommande barn/ungdomar har tagit två år och är således ingen kvick fix från kommunens majoritet. Skälet till att man ändrar uppfattning är inte ideologisk övertygelse utan en förändring under galgen.

Precis som i biblioteksfrågan så har våra invånarna stigit fram och tydligt tagit ställning i denna fråga. Man har markerat att man av humanistiska skäl vill att kommunen låter de ensamkommande barn/ungdomar i asylprocessen ska få stanna här. Detta har påverkat den politiska majoriteten.

Nej, det är viktigt att man inte förnekar det som skett utan beskriver besluten med rätt ord. Beslutet om att låta ensamkommande barn/ungdomar i asylprocessen har femklöven röstat emot in i det längsta och nu skjuts ärendet över till kommunstyrelsen för att fatta beslut om att ta över verksamheten från socialnämnden.

Denna långbänk har inneburit att ett antal ensamkommande barn/ungdomar har ryckts upp från sin trygghet, sina kamrater, sitt sociala sammanhang och istället flyttats till migrationsverkets asylboende i stället för att få stanna i den egna kommunen.

Kenth Williamsson, oppositionsråd (S)

Taggar

Dela


1 reaktion på Debatt: Ett beslut under galgen!

När du säger att barn/ungdomar blir flyttade från HVB till mig-anläggningar så stämmer det inte. Det är helt felaktigt. Däremot så flyttar man vuxna individer som man berömmer är helt ”normala” Det är olyckligt att man som politiker eller vanlig medborgare väljer att debattera frågan om ensamkommande utifrån sin egen känsla och väldigt lite utifrån fakta. Tyvärr så är inte femklövern bättre i debatten eller i sina förslag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *