Nyheter

Debatt: Femklöverns skolpolitik försämrar förutsättningarna för våra skolelever

Debatt: Femklöverns skolpolitik försämrar förutsättningarna för våra skolelever

Nyheter Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun tycker att de som styr har försämrat skolans och elevernas förutsättningar. Detta skriver oppositionsrådet Kenth Williamsson i en insändare.

När den styrande Femklövern (bestående av M, KD, L, FP och MP) valde att ta bort satsningen på en högstadieskola i Vaggeryd ur investeringsbudgeten så förstod man nog inte vilka konsekvenser detta skulle få. Det eniga beslutet om en högstadieskola togs redan 2015. Men efter något år stod det klart att Femklövern istället ville bygga två mindre skolor, dock visste man inte var man skulle bygga dessa skolor. Detta medförde att det drog ut ytterligare på tiden.

Efter ett tag lanserades så förslag på placeringar som visade sig mindre lämpliga; i skogen väster om Bondstorpsvägen och på Fridhemstomten. Senare drogs dessa förslag tillbaka. Dessa ogenomtänkta förslag och denna senfärdighet gjorde att skolsituationen blev allt mer akut vilket gjorde att vi Socialdemokrater valde att än mer aktivt se över vilka placeringar som skulle kunna vara lämpliga. Detta har lett till att Barn- och utbildningsnämnden står bakom våra nya förslag till skolområden.

När Femklövern senare valde att upphandla en hyr-skola hade det gått 5 år! Tyvärr visade det sig att man misslyckades med detta också. Anbudet överklagades och företaget som överklagade fick rätt då förvaltningsrätten den 4 april beslutade att upphandlingen inte får göras innan rättelse gjorts. Vilket nu har skett. Det betyder att det drog ut ytterligare på tiden men det innebar också att ett enigt arbetsutskott i barn- och utbildningsnämnden tillskrev kommunstyrelsen att de ville avbryta upphandlingen.

Detta är ytterligare ett fiasko för Femklövern. En hyrd skola som kostar skjortan och en skola som nämndens arbetsutskott inte vill ha trots det stora behovet och alla dessa provisoriska paviljonger.

Det är hög tid för ett nytt styre i höst. Ett styre som prioriterar elever och skolpersonal och övrig välfärd i vår kommun. En ny majoritet behövs och vi är beredda att leda den!

Kenth Williamsson (S)
Oppositionsråd Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


9 reaktioner på Debatt: Femklöverns skolpolitik försämrar förutsättningarna för våra skolelever

Peppe du bara pratar fast du inte har fakta det väldigt bedrövligt att en pedagog som jobbat så länge i skolan men har ingen koll. Läs på innan du skriver och filosoferar.

Lägg av Eddie. Det har väl inget med vilket yrke man har när man skriver i en debatt. Fakta är att sedan 1998 har S styrt 8 år och M 16 det innebär att 33 procent av tiden är S-styrt. Så under de 8 åren byggdes inga nya skolor. Jag har aldrig skrivit att något parti är bättre utan att politiker i denna kommun lovar mycket men inget händer. Det är lätt att skylla på varandra för folk glömmer historien. Så höj nivån nu Eddie.

Men Peppe. Nu har du blandat kortleken fel. Det var borgarna som styrde före 2010 . Sedan styrde S+ C 2010-2014. Det var då äntligen det kom till skott om en nybyggnation av en högstadieskola. Men sedan kom Liberalerna/ Folkpartiet med i den borgliga leken igen och det började det velas och krånglas.
Och nu ska ni hyra en hel skola under 10 år för 65 miljoner kronor. Törs ni inte bygga och äga? Det är som att vara sambo med korttidskontrakt för man våga inte satsa på äktenskap. Slänga ut 65 miljoner kronor och inget kvar efteråt mer än sura erfarenheter. Jo förstås om du är aktieägaren till skolhyrandet. Mina skattepengar till skolan ska gå till våra skolbarn och lärarelöner, inte till privata vinster. Bäst att du överlåter skolplanering och allt annat i kommun till ett S-styre efter valet. Då kommer du att få se byggen och eget ägande av skolor, precis så som du drömmer om.

Det märks att det är valår för när man ser att så många med vänsteråsikter hyllar Kents inlägg då vet man att en hund är begraven.

Om det beror på att det är valår så borde väl högersympatisörer hylla Femklöverns skolpolitik i samma omfattning.

Helt rätt.
Vi i S-gruppen har Försökt förklara att det blir jättedyrt att hyra sola.
Sedan har vi räknat med att den skolan skulle ha tillagningskök också.
Så vi ska betala 65 miljoner på tio år utan tillagningskök och sedan efter tio år äger vi ingenting.
Snacka om bortkastade skattebetalares pengar.
Det tycker jag att det är bedrövligt😔

Tyvärr är det mesta i Kents inlägg rätt. Femklövern har helt tappat greppet om skolplanering och har nu desperat beslutat att hyra en skola i tio år, inte fem som Bo Holst skrev. Detta till en kostnad av cirka 65 miljoner kronor, pengar som är helt borta efter hyrestidens slut. Om jag förstått barn- och utbildningsnämndens arbetsutskotts förslag rätt så ville de hyra en mindre skoldel för några år att ha på Götafors skola i stället för de sämsta delarna av skola. När planarbetet är klart kunde man bygga en permanent skola på nya platsen. En mycket mer ekonomisk lösning där pengarna stannar i kommunalt ägande. Men femklövern hyr istället och ger privata ägare en rejäl vinst.
Hur agerar femklövern gällande skolgårdarna? Än så länge inga beslut vad jag kan se i protokollen.

Visst är det en stor skillnad i vem som har makten över skolutvecklingen i kommunen. Om fler tog en tydligare politisk ställning så skulle förutsättningarna för elverna bli bättre med en (s) -styrd skolpolitik.

Fakta är ju att femklövern klarar inte utav att skapa en god skolutveckling i Vaggeryd.
Trots att Östra skolan stängdes på grund utav arbetsmiljöskäl för många år sedan och att nu Hjortsjöskolans mellanstadiet rivs av samma skäl och dessutom renoveras Fenix på grund av bristande underhåll så finns det ingen hållbar utvecklingsplan om skolorna från Femklövern. Deras lösning är att hyra skolmoduler och för Götafors hyra till och med en hel skola på fem år.

Visst ”Peppe” finns det en möjlighet att förbättra såväl miljön och arbetsförhållandena för såväl elever och lärare om man har mod att ta ställning. Använd den möjligheten i hösten val för det kommer jag att göra.

Hej Kenth, på vilket sätt är S skolpolitik bättre? Alltså historiskt är det ju S Vaggeryds kommun som skapat att många skolor är undermåliga eftersom ni styrde tidigare och vetat om alla problem under erat styre?
Att en högstadieskola skulle byggas var ju självklart klubbat, men det var väl inte femklöverns fel att marken inte godkändes vid Fenix? Det var väl inte femklöverns fel att från skolhåll man tyckte skolan skulle ligga för nära gymnasieelever och vuxna?
Jag tycker det vore jätteroligt om ni byggde skolor så att alla barn får möjligheter i denna kommun, men moderna klassrum, It och luft och så vidare.
Dock så spelar det ingen roll vilka som har makten för det kommer inte byggas ändå. För jag har sett på denna debatt ända sedan 2002 alltså 20 år av löften från alla partier och fortvarande finns det inga nya skolor. Reflektera över det alla politiker..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *