Nyheter

Debatt: Låt flyktingungdomarna stanna!

Nyheter Kenneth Adolfsson från Skillingaryd kommer med ett debattinlägg inför socialnämndens sammanträde i morgon torsdag.

Låt våra flyktingungdomar bo kvar!

Kenneth Adolfsson

För en vecka sedan lyssnade jag och ett 50-tal övriga kommuninvånare på en föreläsning av Urban Widholm från Åre. Föreläsningsrubriken var ”Varför är Åre bäst i klassen vad gäller asylfrågor och integration?”

Vi som var där hade kommit för att vi på ett eller annat sätt har engagerat oss i flyktingfrågor. Urbans utgångspunkt för sin syn på flyktingar har alltid varit att han sett dem som en långsiktig tillgång för Åre kommun och vårt land.

Nu har vi ett 15-tal ungdomar i vår egen kommun som, när de fyllt 18 år, riskerar att få avbryta sin skolgång på Fenix, lämna sitt boende och därefter förflyttas till en flyktingförläggning i avvaktan på Migrationsverkets beslut huruvida de får stanna i Sverige eller inte.

Urban berättade att han i många sammanhang gett upp sitt hopp till politiker. Istället hade han använt sig av ideella och juridiska krafter för att förändra utvisningsbeslut. Jag vill dock tro att det i vår kommun finns förnuftiga politiker, som har både kraft och mod att bryta sitt partimönster och ta upp kampen mot det besinningslösa utvisningsförfarandet som för närvarande. präglar vårt lands flyktingpolitik. Detta borde egentligen inte vara en politisk fråga. Varje förnuftig människa, oavsett partitillhörighet, måste inse det orimliga som nu är på väg att hända i vårt land.

En grupp ungdomar har under ett par års tid påbörjat sitt nya liv i vår kommun. Med otrolig kämpaglöd har de sökt och funnit ett nytt liv i vår kommun. De har gjort det trots stor saknad av familj, släkt och vänner i sitt hemland. För att fullt ut förstå innebörden av detta tror jag att man måste ha fått ta del av någons eller någras levnadsöden. Jag har fått det. Jag vet också hur nerbrytande en vistelse på en flyktingförläggning kan vara. Det som nu är på väg att hända är att ett 15-tal ungdomar riskerar att hamna i denna nerbrytande miljö.

Självfallet är det så att vi i Vaggeryds kommun till att börja med skulle kunna erbjuda ett boende även efter det att de fyllt 18 år. Inte ska de behöva avbryta sin skolgång på Fenix och förflyttas till en flyktingförläggning bara för att de fyller 18 år.

Det är en skam för Vaggeryds kommun om detta kommer att inträffa!

Under tiden som de fortsätter att bo kvar i sitt nuvarande boende och fortsätter sin skolgång på Fenix bör vi alla hjälpas åt att söka de långsiktiga lösningarna, som, enligt min uppfattning, inte är en fortsatt besinningslös utvisningspolitik.

Låt oss alla börja betrakta våra ensamkommande ungdomar som en möjlighet för Vaggeryds kommun!    

De brinner av iver att bli en tillgång för vårt land och Vaggeryds kommun i synnerhet! Kan Åre kommun så kan vi i Vaggeryds kommun!

Med förhoppning om ett förnuftigt och medmänskligt beslut i socialnämnden

Kennet Adolfsson

Taggar

Dela


19 reaktioner på Debatt: Låt flyktingungdomarna stanna!

Låt dem få stanna. Ge asyl till de 20.000 som väntar på besked om uppehållstillstånd i landet.

Jag håller med dig Kenneth! Idag är det våra folkvalda som skall ta beslutet! Att tänka för dessa är att det är kommunalval nästa år!

Instämmer till fullo i det Kennet beskriver. Jag tror detta kommer lösas av förnuftiga politiker👍

Bra och kloka ord! Dessa fantastiska ungdomar borde ses som en tillgång för komunen. Jag hoppas att politikerna tar till sig dessa ord och visar att Vaggeryds kommun är en medmänsklig kommun!

Finns det heder bland politikerna i socialnämnden så läs vad alla skriver här från allmänhet o sådana som är med i flera partier. Vi behöver ungdomarna och de behöver oss.

Bra Kenneth! Efter att ha tagit del av några av dessa ungdomars öde och situation håller jag fullständigt med dig och- som du säger- de utgör en möjlihet för vår kommun.

Gunnar Wahrenberg

Kan bara hoppas att det finns tillräckligt många som kan känna lite medmänsklighet och som i framtiden kan säga att ”vi fattade rätt beslut”. Det är stor skam att Migrationsverket ska behöva flera år för att fatta sina beslut, de allra flesta ungdomarna var 16 år när de kom till Sverige men hinner fylla 18 år innan de får sina besked. Önskar att alla som varit i Sverige över 1 år kan få amnesti, de har levt under en obeskrivlig press!

Varför denna okänsliga politik. Rättning i ledet alla ärliga demokrater! Tack, Kenneth! PRO – Göran.

Bra Kenneth!
Jag håller med dej. De blir en tillgång i vår kommun om de får fortsätta sin utbildning.

Detta är väl självklart att de ungdomar som har påbörjat sin skolgång på Fenix ska även avsluta den oavsett sina ålder. Låt dem stanna i alla fall tills de avslutat sin utbildning och sen försök ordna jobb åt dem så att de kan försörja sig själva och kan stanna i kommunen.

Tack Kennet för din skrivelse och tack ni som lämnat positiv respons. Det stärker mig i mitt ställningstagande.

Mycket bra Kenneth! Känner också Urban Widholm och den medmänsklighet och engagemang jag ser hos er båda är föredömlig. Stå på! Och hoppas på min gamla hemkommun om ett rätt och modigt beslut för dessa ungdomars skull.

Kan det finnas någon i vår kommunledning som inte tar till sig Kennet Adolfssons skrivelse, och tar beslut därefter.

Jag var också och lyssnade på Urban Widholm från Åre. Skulle önska att vi i Vaggeryds kommun kunde jobba som de gör där. Känner mig frustrerad över att dessa grabbar skall ryckas bort från en miljö som kan ge trygghet och snart dessutom vara en viktig resurs i vår bygd.
När jag kom hem sa jag till min hustru att om jag bara varit tio år yngre skulle jag lämnat mitt arbete i hembygdsrörelsen och istället försökt göra något positivt för integrationsfrågan i vår kommun.
Hoppas att en lösning kan finnas

Håller med Adolfsson. Det är ynkligt med fyrkantig byråkrati. Vi måste inte bygga på den otrygghet som dessa människor flytt ifrån. Sverige måste ställa upp för FN-stadgan Alla människors lika värde…. .Åldersfixering 18 år och en dag måste bort och ersättas med sunt förnuft. Skötsamma individer skall premieras!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *