Nyheter

Debatt och EU-val på Fenix

Nyheter Nu är det snart dags att rösta till Europavalet. Fenix Kunskapscentrum är engagerade i att skapa intresse för valet på olika sätt. I veckan anordnades en debatt mellan partierna och på fredag är det skolval.

Vid paneldebatten deltog Jan Å Johansson (V), Tora Bergström (S), Alex Grip (Mp), William Larsson (C), Andrea Vnacin (L), Sam Karazmi (M), Alexander Jacobsen (Kd) och Angelica Lundberg (Sd), samt debattledaren Teodor Thelander från Skillingaryd.  [1/2]

Efter debatten fick eleverna mingla med partierna och möjlighet att ställa frågor.  [2/2]

Ska EU bygga murar eller verka för ökad rörlighet i Europa? Hur angriper vi klimatkrisen och på vilket sätt ska EU agera i Ukrainakriget? Det och många andra frågor var i fokus under måndagens debatt i Fenixhallen, där alla svenska partier som är representerade i Europaparlamentet var närvarande. Moderator för debatten var Teodor Thelander, som själv vara elev på Fenix vid debatten för tio år sedan.

Under debatten berördes tre områden. Mer eller mindre EU, Klimat- och miljöfrågorna och EU:s utrikespolitik. Under en och en halv timme var alla skolans elever och det gick fort eftersom debattreglerna bara tillät korta och snärtiga inlägg. Efter debatten blev det mingel och möjlighet till frågor utanför matsalen i Fenix 1.

På fredag den 31 maj kommer alla ungdomselever genomföra ett skolval. Det är en tradition som skolan har haft sedan starten.

Fenix har också bidragit med EU-frågor till kommunens X-runda som avslutas på valdagen. Skiljefrågan är hur högt valdeltagandet blir i Vaggeryds kommun och där får vi hoppas att ungdomarna på Fenix bidrar till ett ökat valdeltagande i Vaggeryds kommun.

Text och bild: Raymond Pettersson

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *