Nyheter

Debatt: Våra infarter har ett och annat att önska…

Nyheter Läs KD-debatten här. Vaggeryds kommun har sex stycken tillfarter från E4:an, som passerar vår kommun. När det begavs sig, förtäljer historien att en av våra tidigare kommunalråd utryckte att det endast var Vaggeryd och Heidelberg som lyckats få till så många avfarter. Detta förhållande förpliktar kommunen att både kunna bygga välkomnande infarter och att underhålla dessa.

Rondellen Vaggeryd södra. Foto: KD

De flesta av våra infarter till våra tätorter och områdena kring är inte välkomnande. Attraktiva infarter har till syfte att locka till sig turister, öka inflyttningen, eller för att öka kännedomen om vår kommun samt förknippa den med en positiv känsla.

För att bibehålla och utveckla attraktionskraften i Vaggeryds kommun borde våra infarter med tillhörande rondeller, byggnader och omgivningar få en ansiktslyftning som heter duga. Det finns platser som skulle kunna visa fler vackra vyer om de inte skymdes av gröna ridåer av sly.

Södra infarten Vaggeryd med tillhörande rondell
Rondellen kunde med fördel kompletteras med någon form av skyltning/konstverk på temat ”Välkommen till Vaggeryd”. Dagens asfaltsbeläggning, bör också ersättas med blomsterarrangemang eller växter. Hela vägen från E4:an till rondellen bör kunna kompletteras med lämpliga växt- och blomsterarrangemang.

Tidigare var rondellen bättre skick med växtplanteringar. Nu har den gjorts om till en asfaltsplatta med ogräs och maskrosor. Till detta en rondellskylt, som man undra om den verkligen fyller någon funktion.

Den finaste infarten, är den vid Båramo. Här har man lyckats med både konstverk och planteringar.

Fler infarter som behöver en ansiktslyftning, är Skillingaryd södra, Klevshult, Vaggeryds norra och Stigamo södra.

Många av dessa områden som omnämnts tillhör kommunen och borde kunna åtgärdas omgående.

I de fall när infarterna sköts av Trafikverket eller av andra markägare, bör kommunen ta ett initiativ att kontakta markägarna och undersöka möjligheterna till förändring.

Thomas Axelson, ordförande, (KD)
Maritha Bengtson, ledamot i tekniska nämnden, (KD)

KD debatterar

Taggar

Dela


6 reaktioner på Debatt: Våra infarter har ett och annat att önska…

Om man ska klaga på något som ser värre ut då ska man åka tåg norrut genom Skillingaryd förbi vissa industrier och tåg åker många igenom samhället. Ingen vacker syn, börja sätta krav på ägarna att de snyggar till på sina tomter ut med järnvägen

Märklig debatt inled utav (Kd) Kristdemokraterna som själva ingår i den majoritetstyrda femklövern.

Varför har ni inte tagit upp frågan med de andra majoritetspartierna (M) (C) (L) och (Mp). Ni drev ju frågan om att tidigare tekniska utskottet i kommunstyrelsen blev en separat teknisk nämnd utan att klargöra varför.

Denna organisationsförändring har ju inte resulterat till något nytt mer än många skolbaracker i Vaggeryd.

Att i en pågående valrörelse ta upp frågor som väljarna reagerat på redan innan förra valrörelsen bekräftar bara att Femklövern släpar långt efter det som engagerar kommuninvånarna.

Om det är attraktivitet för turister och att locka framtida invånare till kommunen så är det nog inte infarter som är den beslutande faktorn. Det är nog det som kommer innan infarten, nämligen vyn från E4. Den har särskilt i norra delen av kommunen inte blivit snyggare direkt med all skog som har huggits ner för att bygga logistikhall och dylika. Jag förstår förstås delvis den ekonomiska dimensionen där. Men att nu tro att det handlar om infarter… Nej, folk bestämmer redan innan infarten om de ska lämna E4 – så vad de ser där….

Precis vad min dotter alltid säger: ”Rondellerna är så tråkiga här hemma, i Nässjö är de så fina!”

Nässjö har både pinnstol, bandyklubba bland annat i sina rondeller. Vaggeryd kanske också kan ha en bandyklubba, laminostol, Byarumsbänk eller varför inte en Vaggerydskorv? =)

Angående den vid Båramo, hmmm… fin? Nja, lite rostig för vårt tycke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *