Nyheter

Debatt: Vi behöver ingen lyxig simhall

Debatt: Vi behöver ingen lyxig simhall

Nyheter Pelle Philip debatterar simhallsfrågan.

Förmodar att en del av er under veckan har tittat VM i bandy. Kan inte låta bli att reflektera över Åby Tjuredas insats för svensk bandy. Tänk att en sådan liten ort klarar av att arrangera ett världsmästerskap i sin fina arena, som de skapat för 43 miljoner plus 10 miljoner i ideellt arbete. Vilken förebild för Vaggeryd, som har en stark bandykultur, men nu måste se framåt för att utveckla verksamheten.

Men politiken visar inget intresse för denna formidabla sport, med god ungdomsengagemang. Nej, man sitter fast i att det är en lyxig simhallsanläggning man nu vill genomföra i Vaggeryds tätort. Men vem ställer krav på en hall med åtta banor och någon form av äventyrsbad? Vi pratar då om investeringar runt 300 miljoner.

Om vi renoverar under ansvarsfulla former, får vi en hall med rekreationsavdelningar och bibehållna fyra banor Glöm inte att det är en lyx att en sådan liten kommun som Vaggeryd kan stoltsera med två simhallar. Det gäller också att hantera våra skattemedel på ett ansvarsfullt sätt.

Med mitt förslag blir det utrymme till bandyhall plus nya skollokaler också. Det är ett expansivt tänkande.

Pelle Philip (C)

Taggar

Dela


6 reaktioner på Debatt: Vi behöver ingen lyxig simhall

Men snälla människa! Må så vara att ett äventyrsbad med allt underhåll och merarbete det innebär, är att överanstränga sig astronomiskt. Där kan jag därför vara överens med dig. Men, att ändigt behöva ha huggsexa om de få platser som finns tillgängliga för ”lek och plask” samt simskola är ett klart icke godkänt för en kommun som ständigt växer. Att simundervisning överhuvudtaget ska fungera kräver nog en stabil uppgradering med i alla fall ett par simbanor ytterligare. För trivselns skull kan jag sedan även gå med på någon mindre spaanläggning som kan nyttjas av familjer, glada pensionärer och alla andra invånare.

Men bandyhall. Snacka om lyx i sammanhanget. Sådant kan ni jaga sponsorpengar till, men var så god att exkludera skattemedel i den vanvettiga kalkylen.

Det är väl inte 1 april idag? Cirka 10.000–15.000 licenserade bandyspelare finns det i hela Sverige av 11 miljoner invånare. Hur många ska vara simkunniga? Jo alla enligt läroplanen. Man behöver ju inte bygga något äventyrsbad så klart, där är vi eniga. Att föreslå en bandyhall när möglet tar över hockeyhallen och skolorna och att det inte finns gräsplaner till de som spelar fotboll eller halltider till innebandy. Oansvarigt av en politiker att sätta bandy med så få utövare högst på prispallen.

Uzz Nujen har en gång hävdat att bandy på kurdiska betyder
”Var är bollen?”
Jag tror att han har rätt.
Bandy ligger lika rätt i tiden som C – partiets nye partiledare det vill säga inte alls.
Jag kan däremot hålla med om att en nybyggnation/renovering bör göras med sans och förnuft.

Pelle Filip! Du resonerar som en vuxen klok man men våra politiker är som barn ”vi ska ha en ny simhall i Vaggeryd ”smällen brukar komma efteråt med följd som skattehöjningar samtidigt när man uppmanar hushållen att spara på grund av räntehöjningar, inflation och lågkonjunktur som har kommit. Man pratar om 100 miljoner och här nämns 300 miljoner vilket är mer troligt om man vill ha samma lyx som i Jönköping och andra större kommuner då ska man ha deras tillgångar också.

Kommunen går väl plus lite över 100 miljoner förra året. Där har vi ju redan pengar till simhallen utan att använda årets resurser. Eller är det olika kassor som gäller?

Inga kalkyler har hållit hittills i Vaggeryds Kommun så det kommer bli mycket dyrare än 100 miljoner det brukar bli ”suck” därefter när man överskrider kalkyler med många miljoner varje gång när man bygger större objekt det är väl skattepengar som man ska använda förnuftigt eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *