Nyheter

Debattartikel om ensamkommande

Nyheter Adela Duhera gör ett inlägg om hur kommunen sköter sina åtaganden

Så när hade Fenix kultur- och kunskapscentrum tänkt ta ansvar för sitt agerande kring utnyttjande av ensamkommande flyktingar i skolvärlden och deras känsliga ställning till att säga ifrån, då de inte alltid är införstådda i vad de har rätt till?

När hade Vaggeryds kommun tänkt att uppfylla kravet i 15 kap. 30 § Skollagen, där ni ska erbjuda att ungdomarna i kommunen erbjuds gymnasieutbildning av god kvalitet, när ni prackar på kurser (i syfte att tjäna pengar på de) som är helt i strid från det det de kommit överens om med Fenix Kunskapscentrum?

När hade ni tänkt att ta tag i era drogproblem på skolan, där ni brister i att uppfylla kraven där (5 kap. 3 §) Skollagen stadgar att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero? Är det verkligen studiero och trygghet när poliser är där titt som tätt men drogproblemen består?

När hade Fenix kultur- och kunskapscentrum tänkt att sluta leka fina på sin hemsida, där ni citat: ”ger dig möjligheten att nå dina personliga mål under ledning av kompetenta lärare i en trivsam och naturnära skolmiljö”. Är det verkligen trivsamt att kantas med rasistiska glåpord, sexistiska kommentarer som kastas och mobbning som sker framför lärare som inte ingriper?

Är detta skolan ni talar så gott om, när ni inte ens uppfyller de skyldigheter och krav ni har? Vad är det för skola när ni inte ens tillåter folk byta skola på grund av mobbning, där påföljden blivit psykisk ohälsa med kommentaren ”men vad gör det, det är bara ett år kvar det klarar du av” för att kunna behålla elever och på så sätt prata gott om hur allt fler söker sig till er skola?

Gör om gör rätt, eller ta ansvar för er vacklande och rent ut sagt vidriga beteende. För det här kommer ni inte komma undan med mycket längre.

Adela Duhera

Taggar

Dela


11 reaktioner på Debattartikel om ensamkommande

Ett mycket dåligt omdöme visar nu Empatiet. Finns det fler liknande idiotiska förslag från er?
I vårt välfärdssamhälle har vi råd att dela med oss av vårt överflöd så länge som det finns människor som behöver vår hjälp.

Roland, du verkar vara en av de bittra gubbar min mormor pratade om… Men jag hoppas du ser några ljusglimtar i livet då och då! 😊

Adela, jag tror jag förstår vad du syftar på…. Det är ju inte att polisen kommer dit som är problemet utan orsaken till att de kommer? Fler vuxna i rörelse i utrymmen där elever uppehåller sig på skolan kunde ju vara en början…

Att man upplever att lärare och annan personal på skolan ignorerar problem som kränkningar och mobbning är något som skolan absolut måste ta tag i. Nolltolerans mot sådana beteende är en självklarhet på alla arbetsplatser!

Förmodligen har man dålig, eller ingen, samsyn kring hur man ska agera, saknar ansvardafördelning(?) vilket gör att ingen tar riktigt ansvar för att gå vidare med olika problem som uppstår…. Kanske råder även en tystnadskultur/maktstruktur som kräver sin egen #metoo…

Skolan har en värdegrund, men arbetar man med den?? Hur arbetar man med att (verkligen) få med sig nya elever och nya kollegor i värdegrundsarbetet på skolan? Förväntar man sig att alla ska anpassa sig efter redan givna strukturer eller öppnar man upp för nya idéer/förhållningssätt som kan leda till förändring?

Det finns en hel del att tampas med. Även de med inställningen att ”allt är bra” kan nog hålla med om att ”bra” kan alltid bli ”bättre”!

Roland
Där spårade denna debatt ut.
Givetvis får vem som helst ha vilken åsikt som helst. Oavsett var man kommer ifrån.
Sen måste man inte hålla med.
Jag tex håller inte med dig,
Eller Adela.
Men ni båda har rätt att framföra era åsikter.
Det har säkert pensionärerna också eller deras talesman.
Så för min del tar denna diskussion slut här.
Lasse Olsson
Ekesås

Lars Olsson har du ätit av maten som serveras på äldreboenden? Har ätit på Furugården och Rosendala Huskvarna Stor skillnad på både smak och salladsbord mycket större på Rosendala än furugården.Vad kommun går back med den skatten kanske du vet om det nu inte är på de nyandlä.nda

Tänk vad man vill ta för sig när man kommer från annat land,fick ni allt detta?Pensionärerna här har inget att säga till om sin mat de får vad som bjuds av de styrande i socialnämnden,om den inte lagas här åker den från Stockholm eller Thailand.Det är väl samma för alla i skolan om de kan lära sig eller inte.

Som både mamma men även vårdnadshavare till ensamkommande så känner jag tyvärr igen en hel del. Jag är mamma till just en elev som blev väldigt mobbad under sin tid på Fenix. Det förekom otroligt mycket glåpord, könsord och grova anklagelser. Mycket skedde ganska öppet i korridoren på skolan och väldigt mycket fortsatte på sociala medier hemma. Det gick så långt att mitt barn ville byta skola. Tyvärr fick vi höra just det att det är ju inte så långt kvar, det blir nog bra. Dessutom var en del av mobbarna lärakollegors barn och då blev det jobbigt.
Sista året förekom det många studentevanemang och de flesta inbjudan till dem var via sociala medier. Mitt barn blev blockerad och fick aldrig de här. Svaret från skolan var då att det var inte deras ansvar, det var efter skoltid. Som förälder är det oerhört jobbigt att se och jag kan nog tycka att sker det här i skolmiljön (även om det är på kvällen) så kanske man kan prata med eleverna. Studenttiden ska vara rolig men för oss blev den en mardröm. Mitt barn har mått väldigt dåligt av den här tiden. Sår som är svåra att läka. Tyvärr kan jag bara hålla med dig Adela om att det finns många problem på Fenix, problem som de verkligen skulle behöva jobba med.

Till ”Mamma”, jag är så ledsen att du och ditt barn fick uppleva detta. Det är inte okej någonstans och det visar att det brister i hur man tar ansvar för skolmiljön och dess elever. Jag hoppas era sår läker en dag men det är helt förståeligt att det kommer ta lång tid. Ni har mitt stöd och jag hoppas en dag att det blir bättre. ❤️

Detta var grova rallarsvingar och grova anklagelser mot vårt gymnasie.
Men jag måste nog säga att bättre bakgrund och fakta måste du presentera innan jag skall ta dig på allvar.
Att det finns problem förstår jag. Vilken gymnasieskola har inte det.
Men att fara ut i dess grova anklagelser med enbart svepande åsikter utan fakta.
Det är att ta i.
Bättre kan du
Lasse Olsson
Ekesås

Jag ser det som ett sätt att ta upp problem som sker bakom stängda dörrar. Detta är information jag fått från folk som defakto går på skolan och upplever detta dagligen, men inte vågar yttra sug. Jag vill att det ska tas upp och att de inte kan hålla på som de gör nu. Ge gärna förslag på förbättringar 🙂

Hej Adela, jätteintressant det du skriver men det är lite svårt o förstå allt eftersom det inte förklaras vad du menar riktigt.
Rent generellt borde man väl få söka ett nytt program o byta skola jag tror inte man bara kan flytta till ett annat program men jag vet inte säkert.
Många är ju över 18 år på Fenix o är det drogproblem är det ju svårt för dom att vara lagen, då är det väl ganska bra att polisen är där?
Vore intressant o få veta vad du menar med pracka på kurser för att tjäna pengar?
Du verkar lite arg det bästa kanske är om du kanske tar kontakt med barn/utbildnings förvaltningen jag tror de kan hjälpa dig mer än skillingaryds.nu
Mvh

Hej!
Det jag vet från källor är att hen inte fick byta, även om det skulle ske på sådant sätt som du beskriver. Ja drogproblemet kanske är svårare att lösa när det är över 18 år men jag tycker det visar vad det är för miljö på skolan och hur det misslyckats i att vägleda ungdomarna. Tack för tipset om barn och utbildningsnämnden, men vill ändå att allmänheten ska veta vad som händer bakom stängda dörrar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *