Nyheter

Debatterar 18-årsgränsen

Nyheter Robert Alkemark debatterar en fråga kring ”de ensamkommande”.  

Värnamo kan det inte Vaggeryd kan!

Robert Alkemark närmast. Arkivbild

 

Socialnämnden i Vaggeryds kommun har nyligen tagit beslut som innebär att de ”ensamkommande”, när de fyller 18 år, inte kan räkna med kommunens assistans för att kunna slutföra sina påbörjade studier på gymnasium utan lämnas över i Migrationsverkets omsorg med förflyttning till verkets boenden.

Detta innebär att dessa människor som kom, bor och studerar i Vaggeryd sedan mer än två år rycks upp med rötterna från den lilla sociala trygghet de lyckats skapa sen de kom till vår kommun.

De har hittat in i vårt samhälle genom föreningar och kyrkor, där de skapat sig en identitet hos oss. Vi har också varit måna om att ta hand om dem fram till deras artonårsdag. Staten har levererat pengar till kommunen för att klara detta åtagande under de senaste åren. För Vaggeryds del gav detta ett överskott 2016 på många miljoner och just nu pekar även 2017 på ett miljonöverskott. Dessutom har staten skjutit till ytterligare pengar för att ge möjlighet att överbrygga den tid dessa människor behöver för att slutföra sina utbildningar och i väntan på Migrationsverkets beslut om
uppehållstillstånd eller avvisning.

I detta läge väljer den styrande majoriteten i Vaggeryd att utreda frågan. Pengar finns, bostäder finns, personal finns men viljan finns inte. Under tiden blir dessa ungdomar förflyttade till Migrationsverkets boenden i avvaktan på beslut.

Jag bor i omedelbar närhet till ett av HVB-hemmen och träffar dessa människor nästan dagligen. En av dem som jag talade med uttryckte sig ungefär så här: ”Jag förstår inte hur ni tänker, när vi kom till Vaggeryds kommun tog ni hand om oss nästan för bra, vi fick mat, kläder, cyklar, boende och det fanns personal som tog hand om oss dygnet runt varje dag. Nu när vi studerar för att kunna arbeta och betala tillbaka till er så skickar ni iväg oss bara för att vi fyllt 18 år?”

Jag har inga motargument, vi har investerat i något vi bara kastar bort.

I Värnamo kommun skall artonåringarna få stanna. Där är majoriteten ungefär densamma som i Vaggeryd, där styr Allianspartierna med stöd av Miljöpartiet och i Vaggeryd styr en Femklöver bestående av Allianspartierna och Miljöpartiet. Men i Värnamo säger Maria Johansson (C) och Monica Johnsson (KD) att de har en majoritet i nämnden för att säga ja till att låta ungdomarna bo kvar tills de slutfört sin utbildning.

I Vaggeryds kommun gick beslutet till votering där Femklövern tillsammans med Sverigedemokraterna röstade för utredning.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ville låta ungdomarna stanna under pågående utredning. En Moderat stod också på ungdomarnas sida.

I Värnamo säger Maria Johansson (C) ”Vi vill inte tappa dem. Vi har gjort en investering i dem och vi hoppas att de skall bli nya skattebetalare i kommunen. Vi ser dem som en del av vår tillväxt”.

I Vaggeryd låter man investeringen rinna bort mellan fingrarna och man undrar vad Miljöpartiets gräsrötter och Kristdemokraternas väljare tycker om detta?

Under tiden fyller ungdomarna år och får lämna kommunen om de inte själva lyckas hitta någonstans att bo.
Inte lätt att hitta något boende för 61 kr/dag som skall räcka till allt. 61 kr/dag är vad de får av Migrationsverket utöver boende och mat om de flyttar dit de blir anvisade.

Dessa människor blir utlämnade till samhällets välvilliga medborgare som
upplåter sina hem och bjuder på mat. Inget fel med den välviljan, tvärtom, de människorna har ett hjärta av guld och gör en välgörande gärning, men det kan inte vara så vi löser en sådan fråga i Sverige 2017.

Vaggeryds kommun: ”En plats att göra skillnad”. Men så var det väl inte kommunens slogan menad?

Robert Alkemark

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *