Nyheter

Debatterar biblioteket

Nyheter Debatten fortätter om minskad service vid Skillingaryds bibliotek.

Om biblioteket i Skillingaryd och en vision som försvinner

Skillingaryds bibliotek. Arkivbild

Nog var det drömmen om ett Folkets Hus som gjorde att de fackliga organisationerna i Skillingaryd varje månad avsatte 10 öre av fackavgiften till Skillingaryds Folkets-Husförening?

Vid kommunsammanslagningen beslöt våra politiker att Skillingaryd skulle få ett Medborgarhus. Här skulle invånarna kunna gå på bio och restaurang, se teater, bedriva studier och ha sammanträden i speciella möteslokaler. ABF:s folkbibliotek med bibliotekarie flyttades över och övertogs av kommunen.

Folkets Husföreningen lämnade över sina hopsparade 100 000 kronor, ett medborgarnas hus ansågs vara ett bra val, ett slags Folkets Hus.

Mycket har förändrats! Förvaltningarna har vuxit och tagit över det som förut fungerade som mötesplatser för studier och sammanträden.

Och nu – tjänsten på biblioteket återbesätts inte när Sonja Kling pensioneras 2018. Bibliotekschefen föreslår i sin konsekvensanalys en halvering av öppettiderna. Beslutet är taget, något som både ordföranden, vice ordföranden och flera övriga nämndledamöter i kultur- och fritidsnämnden är överens om.

Men var är ärendet? Varför finns beslutet varken i nämndens kallelser eller i de protokoll som är anslagna och offentliga handlingar?

Vad säger arbetarrörelsen, politiska partier, föreningar om att visionen av ett medborgarnas hus, en mötesplats urholkas än mer? Vad säger Skillingaryds Intresseförening som väl har intresse av öppna mötesplatser i samhället?

Namninsamlingen Rör inte vårt bibliotek

K Nilsson

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *